Gemeente Boxmeer



1e fase Maasbroeksche Blokken afgerond en Ecozone geopend

Reden voor de gemeente Boxmeer om tijdens een officiële bijeenkomst afgelopen zaterdag aandacht te besteden aan deze twee belangrijke projecten!
Woonbuurt Maasbroeksche Blokken
Medio 1999 is gestart met de bouw van de eerste fase. Inmiddels bestaat de eigentijdse groene woonbuurt uit 175 woningen en 40 appartementen. Ook zijn vier kantoorgebouwen gerealiseerd langs de Beugenseweg. Verwacht wordt dat vanaf 2007/2008 gebouwd kan gaan worden aan het de tweede fase. Tot 2010 staan ruim 100 woningen op het programma en daarna tot 2020 nog eens 500 woningen. Kwaliteit en duurzaamheid staan centraal in de wijk. Dit komt tot uiting in onder andere de ruimtelijke opzet van de wijk, het materiaalgebruik, de toepassing van kunst, de energiemaatregelen, de groentoepassing en het waterbeheer. Ook sociale veiligheid in de wijk is belangrijk. Inmiddels is het politiekeurmerk Veilig Wonen toegekend.
Ecologische verbindingszone
Door de aanleg van wegen, woonwijken en industrie zijn waardevolle natuurgebieden versnipperd. De gebieden zijn te klein om de diversiteit van planten en dieren in stand te houden. Door het creëren van ecologische verbindingszones ziet de gemeente Boxmeer mogelijkheden om dit tegen te gaan. Een ecologische verbindingszone verbindt het ene natuurgebied aan het andere, zodat de verspreiding van en ook het contact tussen dieren en planten verbetert. Het gebied tussen de Rijksweg 77 en de woonwijk Maasbroeksche Blokken is onlangs ingericht als ecologische verbindingszone. Deze zone loopt van het Maasheggengebied via de verbindingszone Oeffeltse Raam naar het bosgebied Brestbos en het natuurgebied De Vilt. De Ecozone Maasbroeksche Blokken maakt onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur van de gemeente Boxmeer. Er loopt een wandelroute langs de zone en er staan panelen waarop u informatie kunt lezen over het gebied, zijn geschiedenis en over de flora en fauna. Zeker de moeite waard om een keer te komen kijken!