Gemeente Boxmeer


Laatste mogelijkheid aanvraag stookontheffing in 2005

In de gemeente Boxmeer mag uitsluitend gestookt worden met een ontheffing en uitsluitend in de maanden november en maart. De procedure tot het verkrijgen van een stookontheffing ligt wettelijk vast en duurt minimaal drie tot zes maanden. Als u in aanmerking wilt komen voor een stookontheffing om in november 2005 te kunnen stoken, dan moet uw aanvraag uiterlijk 9 mei 2005 zijn ingediend. Aanvragen die na deze datum worden ingediend worden niet in behandeling genomen.

Nieuwe regeling
Sinds 2004 geldt in Boxmeer een nieuwe regeling voor het verbranden van snoeihout in het buitengebied. Voortaan kunnen de bewoners van het buitengebied met ontheffing in maart en november snoeihout verbranden. Maar dit geldt uitsluitend voor het snoeihout afkomstig van bomen en struiken die in het kader van het landschapsbeheer worden onderhouden. Het gaat daarbij onder meer om Maasheggen en erfbeplanting op agrarische bouwpercelen. Voor het verbranden van snoeihout van het normale siertuinonderhoud wordt geen ontheffing meer verleend.

Andere mogelijkheden voor het verwijderen van snoeihout Milieuhygiënisch gezien is snoeihout een afvalstof. Bij de verwijdering moet gestreefd worden naar een zo gering mogelijke milieubelasting en de toepassing van de best beschikbare technieken. Naast verbranden zijn er nog diverse mogelijkheden om snoeihout te verwijderen:

* Particulieren kunnen snoeihout wegbrengen naar de milieustraat;
* U kunt het snoeihout versnipperen. Het strooisel kan als bodembedekking worden gebruikt, als 'versteviging' en voor het aanduiden van paden in parken, bossen en tuinen;
* Een andere methode is om het snoeihout niet af te voeren maar gewoon te laten liggen. Er treedt dan een verrijking van de bodem op met voedingsstoffen. Het resultaat kan zijn dat er op termijn andere begroeiing komt;

* U kunt snoeihout ook bundelen en opstapelen tussen wat stokken - een houtopstand die door dieren wordt gewaardeerd. Elzenhout laat zich ook vlechten in een heg.

In veel gevallen is dus sprake van een bruikbaar alternatief. Maar als dit in de praktijk voor u niet haalbaar is kunt u een ontheffing aanvragen voor het verbranden van snoeihout.

Ontheffingenbeleid
Op basis van het landelijk beleid heeft de gemeente Boxmeer een ontheffingenbeleid voor het verbranden van snoeihout vastgesteld. Ontheffing van het stookverbod wordt nog uitsluitend verleend voor:
* snoeihout dat men van bomen en struiken afhaalt om het natuurlijke proces om welke reden dan ook te bevorderen;
* hout van door besmettelijke boomziekte aangetaste (fruit)bomen.

Voorwaarde voor het verkrijgen van een ontheffing is wel dat het verbranden van snoeihout primair gericht moet zijn op de instandhouding van waardevolle cultuurlandschappen in het kader van klein landschapsbeheer. Voor het normale siertuinonderhoud wordt dus in principe geen ontheffing meer verleend. In die gevallen bent u aangewezen op de milieustraat of een alternatieve verwerking van het snoeihout.

Verbranden snoeihout in maart en november
Vanuit het oogpunt van handhaving heeft de gemeente besloten jaarlijks
2 stookmaanden in te stellen. Daarbij heeft de gemeente ook gekeken naar het stookbeleid in de omliggende gemeenten. Zo is in het voorjaar gekozen voor de maand maart als stookmaand en in het najaar voor de maand november. Verbranding mag verder niet plaatsvinden op zondagen en op algemeen erkende feestdagen. Bovendien mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gestookt worden. Bij de ontheffing hoort een aantal (brandveiligheids)voorschriften. Deze zijn erop gericht de milieubelasting te beperken en de veiligheid te waarborgen. De kosten voor een ontheffing bedragen 14.

Kampvuren en St. Maarten

Ook voor St. Maartensvuren, kampvuren en voor het verbranden van hout met iepenziekte of bacterievuur, is een ontheffing nodig. U moet voldoen aan de al genoemde voorwaarden; kamp- en St. Maartensvuren mogen daarnaast ook ná zonsondergang georganiseerd worden. Dergelijke activiteiten kunnen het hele jaar door plaatsvinden en zijn niet gebonden aan de periodes in het voor- en najaar.

Aanvraag voor ontheffing
Een ontheffing voor het verbranden van snoeihout moet tenminste zes maanden voor de aanvang van een stookperiode (maart of november) aangevraagd worden. Hiervoor is een aanvraagformulier verkrijgbaar bij de gemeente. Ook kunt u het aanvraagformulier downloaden via de gemeentelijke website www.boxmeer.nl.

Vragen

Voor nadere informatie/vragen over het stookbeleid kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijk Beheer van de gemeente, telefoonnummer (0485) 585999