Provincie Drenthe

Rijkswaterstaat en provincie werken samen aan veiligheid N34 krijgt gewenste wegbreedte

Assen, 26 april 2005
Persberichtnummer 05-067

De N34 krijgt dit jaar tussen Gieten en De Punt toch de gewenste optimale wegbreedte van 8,90 meter. Rijkswaterstaat-Noord, de wegbeheerder van de rijksweg tussen Emmen en De Punt, en de provincie Drenthe hebben dit afgesproken. Het 14 kilometer lange traject staat bekend als zeer gevaarlijk. Door de extra breedte kunnen bermongevallen worden voorkomen. De provincie financiert een deel van de kosten, bereidt de werkzaamheden voor en gaat de uitvoering begeleiden.

Rijkswaterstaat had voor de zomer 2005 al groot onderhoud op het traject Gieten De Punt gepland. Rijkswaterstaat had echter geen geld beschikbaar om dit onderhoud te combineren met de verbreding van deze weg. Door de samenwerking tussen provincie en Rijkswaterstaat lukt dat nu wel. De verbreding kan nu tegelijk met de onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd.

De N34 is een enkelbaans autoweg waar zich in het verleden diverse zware ongevallen hebben voorgedaan. Kenmerkend voor het traject zijn de ongevallen waarbij automobilisten door een stuurfout in de berm belanden. Een bredere weg verhoogt de verkeersveiligheid. Bovendien maakt een bredere weg onderhoudswerkzaamheden in de toekomst gemakkelijker. Met een extra brede weg hoeft de weg dan niet meer volledig te worden afgesloten. Het verkeer zal daardoor minder overlast ondervinden.
Het groot onderhoud, waarbij de weg een nieuwe deklaag krijgt, moet vóór de bouwvakvakantie van 2005 gereed zijn. De provincie Drenthe is inmiddels gestart met de voorbereidingen. Naar verwachting start het werk in juni. Naast de gewenste wegbreedte van 8,90 meter, wordt de weg eveneens voorzien van een groene streep. Uit een recent gehouden onderzoek door de provincie Drenthe op de N381 blijkt deze nieuwe wegmarkering door weggebruikers goed te zijn ontvangen. In Drenthe is de groene streep ook aangebracht op de N33.
De N34 krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt. Naast groot onderhoud, worden de kruisingen bij Gieten, Gasselte, Borger en Drouwen in het kader van verkeersveiligheid ongelijkvloers gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl