SANOFI PASTEUR MSD

Aanvraag RotaTeq(r), een rotavirusvaccin, bij de EMEA

Aanvraag voor vergunning voor het in de handel brengen van RotaTeq(r), een rotavirusvaccin in ontwikkeling, ingediend bij de EMEA

Amstelveen, 27 april 2005 - Sanofi Pasteur MSD heeft vandaag bekendgemaakt dat het de aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen voor RotaTeq(r) (rotavirusvaccin, levend virus, pentavalent (G1, G2, G3, G4 and P1) heeft ingediend bij het Europees Bureau voor Geneesmiddelenbeoordeling (European Medicines Agency, EMEA). RotaTeq(r) is een vaccin in ontwikkeling dat beschermt tegen rotavirus gastro-enteritis, veroorzaakt door infectie met het rotavirus. Het is een oraal, geheel vloeibaar vaccin dat vijf serotypen van het rotavirus bevat - G1, G2, G3, G4 en P1. Deze serotypen veroorzaken over de hele wereld de meeste door het rotavirus veroorzaakte ziekten. RotaTeq(r) is ontwikkeld om direct bescherming te bieden tegen de meest voorkomende circulerende serotypen die momenteel verantwoordelijk zijn voor meer dan 90 % van de rotavirusinfecties in Europa.

RotaTeq(r) is ontwikkeld door Merck & Co. Inc.; in Europa wordt het vaccin door Sanofi Pasteur MSD op de markt gebracht. Op 5 april 2005 heeft Merck voor RotaTeq(r) bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een Biologics License Application ingediend en heeft het bedrijf bekendgemaakt dat het voornemens is om in 2005 registratie voor RotaTeq(r) aan te vragen in Australië, Canada en Mexico en landen in Azië en Latijns-Amerika.

Over rotavirus gastro-enteritis
Rotavirus is over de hele wereld de meest voorkomende oorzaak van diarree met ernstige uitdroging bij kinderen en is jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer een half miljoen sterfgevallen onder kinderen jonger dan 5 jaar. In Europa is rotavirus gastro-enteritis een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopname bij jonge kinderen. Volgens Europese onderzoeken is ongeveer 50 % van de ziekenhuisopnamen als gevolg van gastro-enteritis onder kinderen jonger dan 5 jaar het gevolg van het rotavirus.

Hoewel de symptomen kunnen variëren, zijn de bij rotavirus gastro-enteritis meest voorkomende verschijnselen onder meer braken, koorts, buikpijn en waterige diarree. Meer dan 20 aanvallen van diarree of braken in 24 uur is niet ongewoon, waarbij de diarree drie tot negen dagen aanhoudt. De ernst van rotavirusinfectie varieert van asymptomatisch tot gastro-enteritis met uitdroging die fataal kan verlopen. Aangezien rotavirus zowel zeer besmettelijk is als zeer goed bestand tegen zijn omgeving, was het tot nu toe eigenlijk niet mogelijk rotavirusinfectie bij kinderen te voorkomen. De incidentie van rotavirus is in westerse en niet-westerse landen gelijk, wat erop duidt dat omgevingsomstandigheden (bijv. schoon water, hygiëne of sanitaire omstandigheden) niet van invloed zijn op de incidentie.

In de eerste paar levensjaren maakt een kind vaak diverse rotavirusinfecties door. Vrijwel alle kinderen zijn tegen de leeftijd van 2 tot 3 jaar wel eens met rotavirus besmet, sommigen tegen de leeftijd van 5 jaar meer dan eens en soms met meer dan één infectie per jaar. De meeste gevallen van rotavirus gastro-enteritis doen zich doorgaans voor bij kinderen jonger dan 2 jaar, bij wie het risico van ernstige gevolgen van rotavirus gastro-enteritis ook het grootst is.

Er bestaan diverse verschillende serotypen rotavirus die tegelijkertijd circuleren. De prevalentie van deze serotypen varieert per geografische regio en verandert per seizoen. Over de hele wereld zijn de vijf in RotaTeq(r) aanwezige serotypen G1, G2, G3, G4 en P1 echter verantwoordelijk voor de meeste gevallen van de door rotavirus veroorzaakte ziekten.

Over Sanofi Pasteur MSD
Sanofi Pasteur MSD is een joint venture van Sanofi Pasteur, de vaccindivisie van Sanofi-Aventis, en Merck & Co. Inc.. Sanofi Pasteur MSD is het enige bedrijf in Europa dat zich uitsluitend op vaccins richt, waarbij innovatie en expertise worden gecombineerd. Sanofi Pasteur MSD is in staat de onderzoeksexpertise van Sanofi Pasteur en Merck & Co. Inc., samen met hun teams over de hele wereld, in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met als doel de bescherming tegen andere ziekten uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren ten aanzien van effectiviteit, veiligheid en acceptatie van vaccinatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Dirk Campens, Director Medical Affairs
Tel: + 32 (0)2 702 33 71 of + 32 (0)479 91 31 05 www.spmsd.com

27 apr 05 16:13