Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DL. 2005/884
datum: 27-04-2005
onderwerp: Mestvrije zones waterlopen

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

In bovenvermelde brief verzoekt de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mij om haar te informeren over de brief die is geschreven door directeur generaal Van der Vlist van het ministerie van VROM aan diverse waterschappen, waarin aandacht wordt gevraagd voor de aanwijzing van mestvrije zones bij waterlopen.

Naar aanleiding daarvan bericht ik u, mede namens de staatssecretaris van VROM, als volgt.

Met de Europese Commissie is in het akkoord over de implementatie van de Nitraatrichtlijn overeengekomen dat Nederland bemestingsvrije zones aanwijst langs natuurlijke waterlopen in hoog Nederland. Deze afspraak is opgenomen in het Derde Nederlandse Actieprogramma (2004-2009) inzake de Nitraatrichtlijn (91/676/EEG) (Kamerstukken II, 2003/04, bijlage bij 28 385, nr. 40).

Ter voorbereiding van de uitwerking van deze afspraak zijn er verschillende opties verkend. Voor één van deze opties is door onderzoeksinstituut Alterra een inventarisatie uitgevoerd naar de aanwezigheid van natuurlijke waterlopen in hoog Nederland. De departementen van VROM en LNV hebben vervolgens in het kader van zorgvuldige beleidsvoorbereiding aan de waterschappen in genoemde brief gevraagd deze inventarisatie te beoordelen.

Het kabinet heeft inmiddels een keuze gemaakt. Het kabinet is voornemens om voor de aanwijzing en begrenzing van deze waterlopen aan te sluiten bij de ecologisch waardevolle beken als aangegeven in het Structuurschema natuur- en landschapsbehoud (Kamerstukken II 1984/85,
16 820, nrs. 3-4, blz. 91). Ik verwijs u naar paragraaf 2.4 van de nota naar aanleiding van het verslag inzake het wetsvoorstel tot wijziging van de Meststoffenwet (invoering gebruiksnormen), in het bijzonder naar het antwoord op vragen van de leden van de CDA-fractie over de bij de aanwijzing van de beken te hanteren criteria (Kamerstukken II 2004/05, 29 930, nr. 6).

Voorgesteld zal worden de mestvrije zones vast te stellen door middel van wijziging van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij (gebaseerd op de Wet verontreiniging oppervlaktewateren). De beken waarlangs de vijf meter brede mestvrije zone zal gelden, zullen worden aangewezen op de kaarten die als bijlage bij artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet zijn gevoegd. Ik heb samen met de staatssecretaris van VROM en de staatssecretaris van V&W in april een voorstel tot wijziging van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij en het ontwerp-Uitvoeringsbesluit Meststoffen aan de Tweede Kamer doen toekomen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman