Greenpeace

Greenpeace twijfelt aan daadkracht Van Geel om kerncentrale te sluiten

Kans op schadeclaim bij sluiting Borssele klein

In de recent opgelaaide discussie over de sluiting van kerncentrale Borssele, heeft staatssecretaris Van Geel diverse keren gezegd dat de kerncentrale bij sluiting in 2013 een enorme schadeclaim zal eisen. Maar de kans dat Borssele die schadeclaim ook daadwerkelijk wordt toegekend, is lang niet zo groot als Van Geel voordoet. Als de overheid snel en slagvaardig het kabinetsbeleid - waarin staat dat de centrale in 2013 dichtmoet - uitvoert, maakt Borssele namelijk weinig kans. Dit is de conclusie van een juridisch advies dat vandaag op verzoek van Greenpeace Nederland aan staatssecretaris Van Geel van VROM is verstuurd.

Greenpeace twijfelt sterk aan de daadkracht van Van Geel om kerncentrale Borssele te sluiten. "De staatssecretaris lijkt zich te verschuilen achter eventuele juridische claims om daarmee de sluiting van Borssele voor zich uit te schuiven," aldus Rianne Teule, campagneleider kernenergie. "Borssele weet sinds 1994 van de voorgenomen sluiting en kan er dus in haar bedrijfsvoering rekening mee houden. Een schadeclaim voor gederfde inkomsten is dan ook onzinnig."

Volgens de staatssecretaris kan Borssele alleen worden gesloten wanneer een afkoopsom van meer dan honderden miljoenen euro's wordt betaald. Van Geel baseert zich hier op een rapport van de Landsadvocaat. De Landsadvocaat komt daarin, volgens Van Geel, tot de conclusie dat "een schadevergoeding bij gedwongen sluiting waarschijnlijk onontkoombaar is". De onderbouwing van deze stelling en de hoogte van een eventuele schadeclaim ("enkele honderden miljoenen tot ruim een miljard euro") wil Van Geel niet vrij geven omdat dat de onderhandelingspositie van de staat zou schaden.

Greenpeace heeft Van den Biesen Advocaten gevraagd om een "second opinion". Van den Biesen Advocaten vinden een enorme schadeclaim helemaal niet waarschijnlijk. Hun conclusie is dat de kans op toekenning en de hoogte van een schadevergoeding sterk afhangt van de 'voorzienbaarheid' van de beslissing tot sluiting. Als de overheid consequent vasthoudt aan het kabinetsbeleid waarin staat dat de centrale in 2013 moet sluiten, heeft Borssele dit ruimschoots kunnen voorzien en er in haar bedrijfsvoering rekening mee kunnen houden. Maar, hoe vaker de overheid publiekelijk zegt dat Borssele mogelijk ook na 2013 openblijft, hoe sterker de juridische positie van Borssele wordt.

"Het argument dat openbaarmaking van het rapport van de Landsadvocaat de juridische onderhandelingspositie zou schaden, is vooral een gelegenheidsargument", aldus Rianne Teule. "Van Geel heeft zijn onderhandelingspositie zelf al deels uit handen gegeven door bedragen van een miljard euro te noemen en in de media te zeggen dat hij de optie openhoudt om de centrale niet al in 2013 te sluiten".

De Nederlandse overheid heeft al sinds 1994 het voornemen om kerncentrale Borssele te sluiten. In dat jaar sprak de Tweede Kamer zich in een motie uit voor sluiting van de kerncentrale in 2003. Hoewel daarover een afspraak was gemaakt met de toenmalige eigenaren van Borssele, is deze einddatum nooit vastgelegd. Er volgden verschillende (juridische) procedures om sluiting in 2003 alsnog te realiseren. Eind 2002 liet toenmalig demissionair Staatssecretaris Van Geel (Balkenende-I) de laatste juridische strohalm die de staat heeft voor sluiting op de afgesproken datum schieten. Hij ging niet in op een door Groenlinks ingediende motie om in hoger beroep te gaan in de laatste rechtzaak. Een paar maanden later sprak kabinet Balkenende-II af dat Borssele uiterlijk 2013 dicht zou moeten.

Greenpeace wil dat de overheid snel en slagvaardig handelt en zich aan haar belofte houdt: Borssele sluiten in 2013 en als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering, fors inzetten op een écht duurzame energievoorziening met zon, wind en biomassa.

Welke wereldwijde problemen spelen er deze week rond kernenergie? Lees op www.greenpeace.nl het weekjournaal kernenergie.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.