Ingezonden persbericht


Persbericht - 27 april 2005

Gasbel Slochteren snel leeg

AMSTERDAM, 27 april - De enorme gasbel bij het Groningse Slochteren wordt de komende jaren in een versneld tempo leeggepompt. Dat zal ertoe leiden dat er op den duur minder aardgasbaten in de schatkist zullen vloeien dan tot voor kort werd geraamd.

Dat schrijft weekblad Elsevier deze week. Volgens een nieuwe prognose van onderzoeksinstituut NITG zal er in de periode 2004 tot 2013 liefst 464 miljard kuub gas uit Slochteren worden gehaald. Twee jaar geleden werd nog uitgegaan van 270 miljard kuub in een periode van tien jaar.

De versnelde exploitatie van de grote gasbel bij Slochteren is een direct gevolg van het vastlopen van het sinds de jaren zeventig gevoerde 'kleineveldenbeleid'. Dit beleid houdt in dat er zoveel mogelijk gas uit kleinere bronnen op de Noordzee en het op het vasteland wordt opgepompt, zodat de bel bij Slochteren zo lang mogelijk wordt gespaard.

Dit kleineveldenbeleid loopt nu spaak, mede doordat grote oliemaatschappijen als Shell, ExxonMobil en BP liever elders gas winnen. Nederlandse miniveldjes zijn minder rendabel dan grote gasvelden in Rusland of Australië.

Daarbij komt dat minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken vorig jaar een streep haalde door een fiscale aftrekpost voor exploratie op de Noordzee.

Het snel leegpompen van de bel bij Slochteren zal de druk in de bodem doen afnemen en tot gevolg hebben dat het in de kleine velden aanwezige gas nooit meer valt op te pompen. Bovendien zal Nederland eerder dan verwacht aangewezen zijn op de import van duur aardgas.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.