Time : 3:59:52 PM
Date : Wednesday, April 27, 2005
Sender Name: SANOFI PASTEUR MSD

Rotavirus vaccin in ontwikkeling - Sanofi Pasteur MSD 27 april 2005 - Sanofi Pasteur MSD kondigde vandaag aan dat het een registratieaanvraag voor een pentavalent (G1, G2, G3, G4 en P1) levend rotavirus vaccin heeft ingediend bij de EMEA (European Medicines Agency). Het is een vaccin in ontwikkeling dat bescherming biedt tegen gastro-enteritis veroorzaakt door een rotavirus. Het is een oraal, volledig vloeibaar vaccin dat vijf rotavirus serotypes bevat - G1, G2, G3, G4 en P1. Deze serotypes veroorzaken de meeste rotavirus infecties wereldwijd. Het vaccin werd ontwikkeld om directe bescherming te bieden tegen de meest frequente circulerende serotypes die momenteel verantwoordelijk zijn voor meer dan 90% van de rotavirus infecties in Europa.

Het vaccin wordt ontwikkeld door Merck & Co. Inc.; in Europa zal het vaccin gecommercialiseerd worden door Sanofi Pasteur MSD. Merck diende op 5 April 2005 een Biologics License Application voor dit vaccin in bij de FDA (American Food and Drug Administration) en kondigde aan dat het van plan is om in de loop van 2005 de registratie van het vaccin aan te vragen in Australië, Canada, Mexico en in andere landen, met name in Azië en Latijns-Amerika.

Rotavirus Gastro-enteritis
Rotavirus is de meest frequente oorzaak van ernstige dehydraterende diarree bij kinderen overal ter wereld en is jaarlijks verantwoordelijk voor bijna een half miljoen sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar. In Europa is rotavirus gastro-enteritis een belangrijke oorzaak van hospitalisatie bij jonge kinderen. Volgens Europese studies is ongeveer 50% van de hospitalisaties voor gastro-enteritis bij kinderen jonger dan 5 jaar te wijten aan rotavirus.

Hoewel de symptomen kunnen variëren, wordt rotavirus gastro-enteritis vooral gekenmerkt door braken, koorts, buikpijn en waterige diarree. Meer dan 20 episoden van diarree of braken in 24 uur zijn niet uitzonderlijk en de diarree duurt 3 tot 9 dagen. De ernst van de rotavirus infectie varieert van asymptomatische tot dehydraterende gastro-enteritis die fataal kan verlopen. Aangezien rotavirus zeer besmettelijk is en zeer resistent voor zijn omgeving, bestond er tot nu toe geen echte methode om rotavirus infecties bij kinderen te voorkomen. De incidentie van rotavirus is vergelijkbaar in de geïndustrialiseerde landen en in de derde wereld; dit wijst erop dat milieuverschillen (bijv. proper water, hygiëne of sanitaire voorzieningen) de incidentie niet beïnvloeden.

Een kind maakt in het begin van zijn leven verschillende rotavirus infecties door. Vrijwel alle kinderen zullen besmet zijn met rotavirus als ze 2 of 3 jaar oud zijn; sommigen zullen de infectie meer dan één keer hebben opgelopen als ze 5 jaar oud zijn en soms maken ze meer dan één infectie per jaar door. Rotavirus gastro-enteritis komt meestal voor bij kinderen onder de 2 jaar, die tevens het grootste risico lopen om ernstige gevolgen van rotavirus gastro-enteritis te ontwikkelen.

Er bestaan verschillende serotypes van rotavirus die tegelijkertijd circuleren. De prevalentie van deze serotypes varieert volgens de geografische regio en verandert van seizoen tot seizoen. Maar de vijf serotypes G1, G2, G3, G4 and P1 die voorkomen in het vaccin van Merck zijn verantwoordelijk voor de meeste rotavirus ziekten ter wereld.

Sanofi Pasteur MSD
Sanofi Pasteur MSD is een joint venture tussen Sanofi Pasteur, de vaccin divisie van sanofi-aventis, en Merck & Co. Inc.. Sanofi Pasteur MSD combineert innovatie en expertise. Het is de enige firma in Europa die zich exclusief wijdt aan vaccins. Sanofi Pasteur MSD bundelt de ervaring van onderzoek en ontwikkeling van zowel Sanofi Pasteur als MSD, samen met hun teams van overal ter wereld. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met de bedoeling om zo de bescherming tegen andere ziektes uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren om de aanvaardbaarheid, doeltreffendheid en tolerantie van vaccinatie te verbeteren.

Uw contactpersoon in België voor verdere vragen:
Dr Dirk Campens, Medical Director
e-mail: dcampens@spmsd.com
Tel GSM: 0479/91.31.05