Gemeente Boxmeer


Problemen in de natuur door teken nemen jaarlijks toe in Nederland

Omdat de teek maar 1,5 tot 2mm groot is, valt zijn kleine formaat mens en dier vrijwel niet op. Teken daarentegen reageren direct op wat mens en dier doen én veroorzaken, zoals ademuitstoot, geurverspreiding en wijziging van lichtinval," aldus Stichting SAAG (Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg). Hun advies: slim de natuur in, dan wordt het weer gezond genieten voor uw en uw gezin!

Hoewel het vaak niet uit ons recreatiegedrag blijkt, is een bezoekje aan het groen toch echt wat anders dan een dagje op het strand. Bedek daarom zoveel mogelijk de huid (ook van het hoofd) bij een bezoek aan de bossen, parken, duinen en op de heide. Teken komen uitsluitend bij mensen en dieren in actie als ze deze signaleren. Honden nemen teken mee als ze tegen takken schuren of door hoog gras lopen. Controleer uzelf en uw huisdier altijd na terugkomst uit de natuur. Doe dat óók en vooral bij kleine- kinderen, die net even wat vaker van het bospad afgaan dan de ouders of de bosjes induiken om de kwijtgeraakte bal te zoeken. De kans op Lyme-ziekte oftewel Lyme-borreliose, een besmetting met een levensbedreigende infectie, blijft voor een mens en dier minimaal als een teek binnen 20 uur op de juiste manier wordt verwijderd en het wondje ontsmet wordt met 70% alcohol. Hoe? Dat leest u op www.saag.nl. Met een speciale, optimaal te ontsmetten (bijvoorbeeld roestvrijstalen) pincet in de verbanddoos kunt u onnodig leed voorkomen.

Niet ontdekte Lyme-ziekte

Patiënten die niet weten dat ze Lyme-ziekte hebben, zitten vaak maanden in de lappenmand, voordat de grillige ziekte wordt onderkend. De meest voorkomende verschijnselen van een niet-behandelde Lyme-besmetting zijn chronische vermoeidheid, plotseling ontzettend pijnlijke gewrichten, zenuwtintelingen, hoofdpijn en oogklachten. De mate en duur van de behandeling bij een laat ontdekte Lyme-ziekte hangen af van het stadium waarin de ziekte zich dan bevindt. In het eerste ziektestadium kan een antibioticumkuur nog goed werken, zelfs zodanig dat klachten verdwijnen. Veelal betekent de constatering van Lyme-ziekte echter de boodschap mee naar huis van leren leven met de klachten.

Wel besmet, maar geen teek gezien
Heeft u een tekenbeet niet meteen opgemerkt en u bent wel besmet, dan ontstaat er een week of drie later een felrode cirkel rondom de bijtplek (daar heeft de teek zijn maaltje bloed opgezogen). Als u de cirkel ziet, meldt u uw huisarts over een teek en wijst u hem op de mogelijkheid van besmetting met de Lyme-bacterie. In dat geval dient uw huisarts een antibioticumkuur voor te schrijven. Wees echter altijd alert, want soms loopt u Lyme-ziekte op zonder de felrode cirkel op uw huid. U kunt dan wel degelijk besmet zijn. Laat uw bloed ongeveer 6 tot 8 weken na een vermoede- tekenbeet controleren op Lyme-ziekte. Bij twijfel laat u dat zon 6 tot 8 weken na die eerste controle nog een keer doen. Alleen dan kan na de diagnose indien nodig- de juiste behandeling worden gegeven om klachten tegen te gaan.

Alertheid en preventie
Paniek is vooralsnog niet nodig, hoewel een grote alertheid bij recreanten zeker aan te bevelen is. Vooral preventie telt, controle na terugkomst van verblijf in het groen blijft noodzakelijk. Zowel bij onszelf, de kinderen als bij onze viervoeters. Dan sluiten we een bezoekje aan de zo geliefde natuur weer gezond en met nog meer plezier af.

Gratis boekje en helpdesk
Stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG) heeft een informatief voorlichtingsboekje laten drukken. De uitgave van 24 paginas is met een vrijwillige portobijdrage gratis verkrijgbaar en tijdens kantooruren te bestellen op telefoonnummer (0299) 660068. Op datzelfde nummer is ook de SAAG-Helpdesk bereikbaar. Het boekje is tevens verpakt bij de tekenverwijderset TEEK IT EASY; die te bestellen is bij SAAG ( 9.96 inclusief BTW + verzendkosten). Het setje is ook te koop bij drogisterij en apotheek. Jeugd- en jongerencentra kunnen bij Scouting Nederland een preventie- / voorlichtingsvideo (voor 9 tot 15 jarigen) over teken aanvragen op telefooonnummer (033) 4960911. Voor uitgebreide informatie kunt u ook terecht op www.saag.nl.