SGP


Autoloze zondag

Datum publicatie: 26-04-2005
Auteur: C.G. van der Staaij

SGP bepleit autoloze zondag in strijd tegen vuile lucht

De lucht in Nederland is erg vervuild. Dit leidt tot grote gezondheidsschade en vroegtijdige sterfte. Daarnaast blijkt dat het niet voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen leidt tot het stilleggen van infrastructurele- en bouwprojecten, met alle economische consequenties van dien. Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft in dit verband een scala maatregelen afgekondigd, die echter onvoldoende zoden aan de dijk zetten.

De SGP-fractie in de Tweede Kamer bepleit daarom de inzet van onorthodoxe maatregelen. De staatssecretaris zou zich ook moeten inzetten voor de autoloze zondag. In het buitenland â onder meer in Italië â heeft men hiermee al de nodige positieve ervaringen opgedaan. Een autoloze zondag draagt bij aan verbetering van de luchtkwaliteit, spaart het milieu en beperkt tevens de immense vraag naar olie. Het Internationaal Energiebureau (IEA) in Parijs voerde in dit laatste verband recent eveneens een pleidooi voor de autoloze zondag.

Kortom: een autoloze zondag is goed voor de volksgezondheid, positief voor het milieu, beperkt de vraag naar olie en draagt bovendien bij aan een dag van rust en onthaasting. Om die reden zal de SGP dit voorstel inbrengen tijdens het Kamerdebat met de staatssecretaris over luchtkwaliteit (26/4) en aandringen op een serieuze uitwerking hiervan.