Gemeente Alkmaar


Selectieleidraad inkoop en aanbesteding reïntegratietrajecten beloond met derde prijs `Wiel Award `

Alkmaar, 27 april 2005

De redactie van Gemnet-overheidsportal Ovia.nl heeft bekend gemaakt dat de `Selectieleidraad inkoop en aanbesteding reïntegratietrajecten 2005 - 2007 Noord Kennemerland', ingestuurd door de gemeente Alkmaar op de derde plaats is geëindigd in het kader van de Wiel Award. Elke maand wordt op een ander beleidsterrein door de redactie van één van de Gemnet-portals de winnaar van de Wiel Award bekendgemaakt. In april stond het thema Inkopen en aanbesteden centraal. In totaal waren er 90 inzendingen die meedongen naar de Wiel Award.

Op de eerste plaats eindigde het inkoop- een aanbestedingsbeleid van de gemeente Landgraaf. De tweede plaats is weggelegd voor de nota Evaluatie e-veiling binnenschilderwerk de Boschpoort in Breda van de Rijksgebouwendienst en de Projectdirectie PIA. De Wiel Award is een prijs, bestaande uit een trofee én de eer, die wordt toegekend aan de maker(s) van het document dat door een vakjury uit de drie meeste geraadpleegde documenten is gekozen. Het principe is dat anderen kunnen profiteren van ervaringen en documenten van anderen, zodat het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonden.

Selectieleidraad
Voor de komende drie jaren hebben de SNK gemeenten gezamenlijk delen van reïntegratietrajecten openbaar aanbesteed. Het doel is om in die periode jaarlijks in totaal circa 640 uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen. 250 daarvan komen voor rekening van de gemeente Alkmaar. Met de aanbesteding is jaarlijks een totaal bedrag gemoeid van EUR 1.600.000,-. De helft daarvan wordt bekostigd uit te ontvangen ESF-subsidie. Het overige deel komt ten laste van het `werkdeel' dat gemeenten ontvangen in het kader van de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand.

Effect, snelheid en kwaliteit in onderlinge concurrentie De kracht van dit Europese aanbestedingsproject is dat het reïntegratieproces is opgesplitst in 4 fasen, zogenoemde segmenten. Het voortraject (o.a. sterke en zwakke kanten van de cliënt), de aanbodversterking fase (het deel van het traject dat een klant moet doorlopen om klaargestoomd te worden voor daadwerkelijke bemiddeling naar werk), de fase opdoen van werkervaring en de directe bemiddeling met (eventuele) nazorg. Geen enkele reïntegratiepartner (reïntegratiebedrijven, scholingsinstituten en uitzendbureaus) is verantwoordelijk voor het gehele traject om een uitkeringsgerechtigde naar regulier werk te helpen. Per fase heeft de opdrachtgevende gemeente de keuze uit meerdere partijen die in onderlinge concurrentie hun diensten aanbieden. Dit alles met als doel de uitkeringsgerechtigde duurzaam naar de arbeidsmarkt te leiden.

27 april 2005