Gemeente Gouda


65-plussers houden hun jaarabonnement voor het zwembad (27/04/05)

Maak zwemmen niet te duur voor ouderen en hou het aantrekkelijk voor iedereen. Dat is de teneur van de reacties uit de Goudse samenleving op het raadsvoorstel Verzelfstandiging Sport. De gemeente neemt deze adviezen ter harte. Het vrij zwemmen in het Spaardersbad blijft mogelijk. De tarieven voor zwemmen worden geleidelijker verhoogd dan was gepland. En 65-plussers houden hun jaarabonnement. Het raadsvoorstel blijft verder in hoofdlijnen hetzelfde.

Op 9 maart jl. heeft de gemeente het raadsvoorstel Verzelfstandiging Sport voorgelegd aan een aantal adviesorganen. De Vereniging voor Goudse Sportorganisaties (de VGSO) heeft namens alle sportverenigingen vooral gekeken naar de gevolgen van het voorstel voor de georganiseerde sport. De Seniorenraad heeft de gevolgen voor ouderen bekeken. De wijkteams hebben gekeken naar de gevolgen voor de leefbaarheid in de buurten en wijken.

De adviezen leiden tot een aanpassing op drie punten:


· Vrij zwemmen in het Spaardersbad blijft mogelijk op minimaal drie werkdagen tussen 07.00 uur en 10.00 uur. Mensen van 55 jaar en ouder kunnen terecht op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 uur en 11.00 uur.


· Het 65+ zwemabonnement blijft bestaan. Het tarief wordt geleidelijk - in drie stappen - verhoogd. Ouderen kunnen met dit abonnement minimaal in twee zwembaden dagelijks terecht. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de wens om zwemmen voor ouderen goedkoper te houden. Ook houdt de gemeente op deze manier rekening met de wens van ouderen om meer in eigen tempo te bewegen. De kaart wordt wel duurder. In 2006 zal de kaart 70 euro gaan kosten. Met dit tarief zit Gouda nog altijd ver onder het tarief dat elders in de regio wordt gehanteerd.


· In het raadsvoorstel wordt voorgesteld de tarieven (met uitzondering van tarieven voor zwemlessen en voor jeugd) gelijk te trekken met de geldende regionale en landelijke prijzen. Volgens de adviesorganen is het verstandig om de tarieven geleidelijker te verhogen: een verhoging in twee stappen is wel erg fors. De gemeente neemt dit advies over en verhoogt de tarieven in drie stappen: de uiteindelijke prijsverhoging gaat niet per 1 januari 2007 in maar per
1 januari 2008. Dit is bijvoorbeeld goed te merken aan de tariefsverhoging voor de 25-badenkaart voor 18 plussers. Deze kost nu e 46,00. In het oorspronkelijke voorstel zou de kaart in 2006 e 61,50 gaan kosten en in 2007 e 77,00. Dat wordt in het gewijzigde voorstel e 56,00 in 2006, e 66,50 in 2007 en e 77,00 in 2008.


· Met deze aanpassingen zal de hoogte van de bezuiniging zich bevinden tussen een bedrag van 942.350,= en 948.250,=. Op dit moment worden de exacte financiële gevolgen nog in kaart gebracht. Daarnaast betekent ook de gegarandeerde openstelling voor vrij zwemmen eventueel een mindere bezuiniging. Dit hangt af van de mate waarin deze activiteit door andere aanbieders overgenomen kan worden.Deze post is dan ook als PM-post opgenomen.

Ton van Huut: waardering voor de reacties

Wethouder Van Huut geeft aan tevreden te zijn over de reacties uit de stad: Sport is uitermate belangrijk in onze gemeente. Sportactiviteiten dragen bij aan een gezonde en sociale gemeenschap. Dat is de boodschap die ik gehoord en gelezen heb. Wanneer wij moeten bezuinigen en voorstellen doen om het sportbedrijf te verzelfstandigen, vind ik het normaal om te luisteren wat de Goudse samenleving hiervan vindt. Daarom hebben we het conceptvoorstel voor de gemeenteraad voorgelegd aan vertegenwoordigers van sportverenigingen, ouderen en buurtbewoners. Ik heb erg veel waardering voor de constructieve inbreng van al deze partijen. Die inbreng heeft geleid tot aanpassing van de voorstellen zoals het college deze vandaag presenteert. Dat lijkt mij winst.

OptimaForma

De voorstellen over Sport en recreatie passen binnen OptimaForma, waarmee de gemeente Gouda beter en efficiënter wil gaan werken en vanaf 2008 jaarlijks ruim 13 miljoen euro wil bezuinigen. Met het voorstel om het sportbedrijf te verzelfstandigen wil de gemeente Gouda zich toeleggen op de rol van regisseur en uitvoerende taken zoveel mogelijk uitbesteden. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 26 april 2005 het voorlopige besluit over de aanpassingen genomen. De Raad beslist op 27 juni 2005 over het aangepaste voorstel. Footer