Gemeente Sluis


PERSBERICHT - 27 april 2005

Onderzoek geluidsniveau windmolens Hoofdplaatpolder

De gemeente Sluis heeft naar aanleiding van klachten van omwonenden, opdracht gegeven voor een onderzoek naar de geluidsniveaus veroorzaakt door windmolens in de Hoofdplaatpolder bij Oostburg. Voor de uitvoering van de metingen gelden wettelijke regels. De afgelopen periode waren de omstandigheden niet geschikt en konden dus geen geluidsmetingen worden gedaan.

De geluidsmetingen zullen worden uitgevoerd bij een aantal woningen in de directe omgeving van de molens. De normen schrijven voor dat de metingen moeten worden uitgevoerd onder specifieke meteorologische omstandigheden. Voorwaarde is dat de windsnelheid tussen de 5 en 9 m/s (windkracht 4 tot 5) bedraagt. Gezien de ligging van de woningen ten opzichte van de molens in de Hoofdplaatpolder is gekozen voor metingen bij zowel oostenwind als westenwind.

Ook het tijdstip waarop de metingen moeten worden uitgevoerd is aan regels gebonden. De metingen moeten in de zogenaamde meteorologische nachtperiode (1 uur voor zonsondergang tot 1 uur na zonsopgang) worden uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat in deze periode weinig stoorlawaai optreed van bijvoorbeeld passerende autos.

Gedurende de afgelopen periode hebben zich geen omstandigheden voorgedaan waarbij zowel de windrichting als de windsnelheid voldeed aan de regels.

---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis, team Voorlichting, tel. 0117 457123