Gemeente Breda

09001 22 4444 nummer Brabants Advies- en steunpunt huiselijk geweld Wethouder Heerkens van Breda geeft officieel startsein

Met het bekend maken van het speciale telefoonnummer heeft wethouder M.P. Heerkens uit Breda vanmiddag in Roosendaal het officiële startsein gegeven voor het Advies- en steunpunt huiselijk geweld West-Brabant.

Iedereen in de regio die op welke manier dan ook in aanraking komt met huiselijk geweld kan voor hulp, informatie of ondersteuning bellen naar 0900 -1 22 4444.

Zichtbaar zal worden hoe omvangrijk en ernstig de problematiek van huiselijk geweld is, maar dan kunnen we samen proberen er echt iets aan te doen', aldus wethouder Heerkens in haar toespraak.

Slachtoffers, getuigen, omstanders en plegers van huiselijk geweld in de regio West-Brabant kunnen bellen naar het telefoonnummer. Ook professionals, zoals huisartsen en leerkrachten, kunnen bij het nummer terecht. Achter telefoonnummer 0900 1 22 4444, dat vanaf maandag 2 mei operationeel is, bevindt zich de backoffice' die bestaat uit de samenwerkende organisaties. Zij zorgen ervoor dat bellers zo snel mogelijk adequate hulp en/of informatie krijgen.

Het advies- en steunpunt sluit naadloos aan op het project STOP Huiselijk Geweld, dat loopt tot 1 mei 2005. Het steunpunt is mogelijk door de vernieuwde samenwerking van de 22 organisaties die sinds 1 mei 2003 in STOP Huiselijk Geweld hun krachten bundelen. Ook burgemeester en wethouders van Breda ondersteunen het Advies- en steunpunt.

Afspraken
Breda is als centrumgemeente vrouwenopvang voor de regio West-Brabant verantwoordelijk voor de realisatie van een Advies- en steunpunt huiselijk geweld in de regio West-Brabant. De 22 betrokken partijen ondertekenen een convenant waarin de afspraken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. De participanten zijn onder meer het Openbaar Ministerie, de politie, tal van hulpverleningsinstanties in de regio, de twee GGZ-instellingen (geestelijke gezondheidszorg), vrouwenopvang Valkenhorst, de GGD, bureau Jeugdzorg (inclusief het AMK-meldpunt Kindermishandeling), de reclassering, verslavingszorg Novadic-Kentron, bureau slachtofferhulp, de Raad voor de Kinderbescherming en de gemeenten Roosendaal en Breda namens alle gemeenten in de regio.

Het kabinet heeft de aanpak van huiselijk geweld tot een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt en wil dat er een landelijk dekkend netwerk komt van advies- en steunpunten. Het Brabantse steunpunt wordt gefinancierd door het rijk en de gemeenten in de regio.

Ter gelegenheid van het einde van het project STOP Huiselijk Geweld en de start van het West-Brabantse steunpunt hield de stuurgroep STOP Huiselijk Geweld vanmiddag een conferentie in schouwburg De Kring in Roosendaal. Tegelijk met het Advies- en steunpunt huiselijk geweld West-Brabant ging ook een publiekscampagne van start die ervoor moet zorgen dat 0900 1 22 4444 (één keer één, twee keer twee, vier keer vier) bekend wordt bij de inwoners van West-Brabant. Het telefonische spreekuur is op maandag-, dinsdag- en donderdag van 9.30 tot 12.00 uur. Bij een acute crisis is het echter altijd raadzaam onmiddellijk alarmnummer 112 te bellen.

Breda, 27 april 2005