Gemeente Breda

Gemeente start MER voor Breda-Oost

Het college van burgemeester en wethouders stemde in met de startnotitie milieueffectrapportage (MER) Breda-Oost en nam kennis van voorontwerpstructuurplan Breda-Oost en de bijbehorende Strategische Milieubeoordeling (SMB).

Het structuurplan voor het zuidwestelijk deel van het gebied gaat over de bouw van 600 à 1.000 woningen rondom de kern Bavel.

Het structuurplan Breda-Oost omvat de ontwikkeling van woningen, een bedrijventerrein, een wijkontsluitingsweg, een evenementencomplex, de voormalige vuilstort Bavel, herstel en versterken van Gilzerwouwerbeek en Molenleij in combinatie met natuur- en landschapsontwikkeling. De SMB brengt de milieugevolgen van deze ontwikkelingen in beeld. Voor het overige deel van het gebied volgt over anderhalf jaar een structuurplan. Dan is meer duidelijk over de ontwikkelingen rondom de kernen Bavel, Oosterhout en Dorst en staat de structuurvisie Breda 2015-2020 vast.

Milieueffectrapport (MER) en Strategische Milieubeoordeling(SMB) In Breda-Oost is de bouw van meer dan 2.000 woningen gepland. Dit betekent dat er een MER-plicht is. Voor Roosberg, het eerste plan voor woningbouw, start een artikel 19-procedure en een MER. Europese richtlijnen vereisen een SMB voor plannen en activiteiten met mogelijk grote gevolgen voor het milieu. Ook voor zogenaamde Vogel- en Habitatgebieden geldt de MER-plicht. De procedure begint met een startnotitie op hoofdlijnen, de basis voor vaststelling van milieugevolgen en alternatieven die in het MER worden onderzocht. Na overleg met de Commissie MER worden beide procedures (SMB en MER) gecombineerd en volgt één rapport.

Procedure en planning
Zodra de startnotitie ter visie ligt, heeft de Commissie MER negen weken voor advisering over MER-richtlijnen. Naar verwachting stelt de gemeenteraad de richtlijnen in september 2005 vast. In december 2005 is de geplande afronding van het MER, in januari 2006 volgt inspraak.

Inspraak
Tijdens de inspraakperiode, 2 tot en met 30 juni 2005, ligt de startnotitie ter inzage en kan men bedenkingen over de startnotitie bekend maken. Op dinsdag 14 juni 2005 is er een inloopbijeenkomst over het voorontwerp Structuurplan Breda-Oost, de startnotitie MER en de SMB. De officiële inspraakbijeenkomst is op 21 juni 2005.

Breda, 27 april 2005