Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: TRCJZ/2005/1315
datum: 26-04-2005
onderwerp: Groningen Meerstad

Bijlagen: 3

Geachte Voorzitter,

Hierbij bericht ik u over het voornemen om vanuit het Rijk (via het Bureau beheer landbouwgronden) risicodragend te participeren in de Grondexploitatie Maatschappij Meerstad (GEMM). Het Bureau beheer landbouwgronden zal dan deelnemen in een daartoe op te richten stichting.

Ingevolge artikel 2 van de Beschikking financieel beheer Bureau beheer landbouwgronden in samenhang met artikel 29 van de Comptabiliteitswet 1976 en artikel 34 van de Comptabiliteitswet 2001 dient een dergelijk voornemen schriftelijk te worden medegedeeld aan de beide Kamers der Staten-Generaal.

De achtergrond voor de voorgenomen deelneming is de volgende.

Het PPS-project Groningen Meerstad is een grootschalig stadsontwikkelingsproject aan de oostzijde van de stad Groningen, waarbij ook 1056 hectare 'groen' wordt ontwikkeld. De uitvoering van het plan geschiedt door een joint-venture (GEMM), waaraan naast een consortium van bouwbedrijven vier publieke partijen gaan deelnemen, nl. de gemeenten Groningen en Slochteren, de provincie Groningen en (namens het rijk) het Bureau beheer landbouwgronden. Daartoe richten de vier publieke partijen een stichting op, via welke zij de GEMM aansturen. De stichting heeft 50% zeggenschap in de GEMM. De kracht van de joint-venture is vooral gelegen in het gezamenlijk, door middel van één organisatie aansturen van het project. Dit is belangrijk gezien de complexiteit en de lange looptijd van het project. Ook kunnen zo op een vernieuwende wijze 'groene' doelen worden gerealiseerd.

De grondexploitatie omvat het scala van activiteiten dat nodig is om de gronden uit te geven voor opstalontwikkeling, inclusief de nieuw aan te leggen natuur ('blauw' en 'groen'). Uitgangspunt is dat de grondexploitatie sluitend moet zijn. Tevens wil het Rijk bij de grondexploitatie geen groter risico lopen dan de inbrengwaarde van de door het Bureau beheer landbouwgronden in te brengen grond, nl. ca. EUR 18 mln.
De opstalexploitatie zal geheel door private partijen geschieden.

Voor een uitgebreidere beschrijving van de beleidsmatige aspecten en de joint-venture moge ik u verwijzen naar de bijgevoegde Factsheet Meerstad en Business-Case Meerstad.

De Business-case Meerstad wordt u in vertrouwen toegezonden vanwege de vertrouwelijkheid van de gegevens over de joint-venture.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Advies over controle- en verantwoordingsstructuur van het PPS-project Meerstad
Factsheet Meerstad - Achtergrondinformatie over het PPS-project Meerstad Groningen
Ministerraad stemt in met deelname aan project Meerstad