FNV

Demonstratie tegen verplichte aanbesteding openbaar vervoer

Buschauffeurs en trambestuurders komen donderdagochtend uit het hele land naar Den Haag om de Tweede Kamer te waarschuwen voor afbraak van het openbaar vervoer. Ze demonstreren tegen een verplichte aanbesteding in gemeenten, zoals minister Peijs wil. Na het aanbieden van een petitie Vaste Kamercommissie voor verkeer en vervoer, volgen de demonstranten de hoorzitting over het onderwerp op het Plein waar speciale videoschermen zij opgesteld. De hoorzitting is aangevraagd door FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV.

Invoering van marktwerking in het regionale openbaar vervoer heeft de afgelopen jaren gezorgd voor kwaliteitsverlies met beperkingen in de dienstregeling, langere overstaptijden, minder sociale veiligheid, hogere tarieven en slechtere arbeidsomstandigheden.

De werknemers in het openbaar vervoer willen dat lokale overheden nu niet ook verplicht worden hun openbaar vervoer aan te besteden. Gemeenten zouden zelf moeten kunnen beslissen dat al dan niet te doen. Maatwerk is het beste voor personeel en reizigers.

Verplichte aanbesteding leidt volgens de werknemers tot meer verslechteringen. Een concessie zal dan per opbod worden verkocht aan de goedkoopste - maar niet noodzakelijkerwijs de beste - bieder.

Programma op 27 april:
08.30 Aankomst actievoerders op Malieveld 09.00 Start demonstratieve optocht

09.30 Aankomst op het Plein

09.45 Aanbieden petitie aan vaste Kamercommissie voor verkeer en waterstaat
10:00 Start hoorzitting in Tweede Kamer