Mesos Medisch Centrum


26 april 2005

Informatieavond ´Uiterlijke verzorging van vrouwen met borstkanker´ in Mesos Medisch Centrum

Het Mammacare Team van het Mesos Medisch Centrum organiseert op woensdag 27 april a.s. een informatieavond voor vrouwen die in het ziekenhuis zijn behandeld voor borstkanker. Deze avond staat in het teken van uiterlijke verzorging voor vrouwen met borstkanker en de daarbij behorende veranderingen als gevolg van de behandelingen die zij hebben ondergaan.

Modeshow
Op deze avond wordt een modeshow verzorgd waarin patiënten de laatste trends kunnen zien op het gebied van lingerie, badkleding en accessoires zoals o.a. pruiken en petten. Verder wordt deze avond informatie gegeven over haarverzorging, (deel) protheses, visagie, voeding, kleding kleur en stijladvies. De chirurgen, oncoloog, mammacare-verpleegkundigen, fysiotherapie, oncologieverpleegkundigen, maatschappelijk werk en diëtiste zijn aanwezig, maar ook lotgenoten van de after care groep en de Borstkanker Vereniging Nederland. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen.

Zonder afspraak een mammogram
Het Mammacare Team van Mesos neemt deel aan het `doorbraakproject'. Doel hiervan is de kwaliteit van de behandeling van de patiënt met borstkanker te verhogen. "De patiënt moet de meest optimale behandeling krijgen die geheel op haar is afgestemd", aldus chirurg Ton van Wieringen."
Ton van Wieringen en Evert Theunissen zijn gespecialiseerde mammachirurgen. Ze werken samen met de mammacareverpleegkundigen op de Mammapoli. Sinds de oprichting van de Mammapoli in 2000 wordt er gewerkt volgens een patiëntvriendelijk concept waarbij een snelle en adequate behandeling centraal staat.
Van Wieringen: "Met een verwijzing van de huisarts kan de patiënt dezelfde dag bij ons terecht voor een mammogram. Binnen vijf dagen is een afspraak mogelijk op de Mammapoli. Als blijkt dat er sprake is van borstkanker, volgen gesprekken over de behandeling met een van de mammachirurgen. Hierna vindt verdere begeleiding plaats door de mammacareverpleegkundige. Zij geeft uitgebreide toelichting op de behandeling en kan vragen beantwoorden. Het streven is de patiënt binnen drie weken na de eerste diagnose te opereren. De patiënt wordt steeds door dezelfde twee artsen en de mammacareverpleegkundigen behandeld, zowel op de polikliniek als op de verpleegafdeling. Zij zijn de vertrouwenspersonen en werken samen met de radiologen, de oncologen en de pathologen.

Doorbraakproject
Bij Mesos werkt men vanzelfsprekend volgens de landelijk vastgestelde protocollen voor de behandeling van mammacarcinoompatiënten. Maar binnen die protocollen zijn verschillen mogelijk. Het doel is om voor elke individuele patiënt de meest optimale behandeling aan te bieden. "Daar streven we nu ook al naar maar we willen dat structureren," aldus Van Wieringen. Vanuit het CBO (een kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg) is in samenwerking met de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIK) het doorbraakproject opgezet. Gedurende anderhalf jaar worden multidisciplinaire mammacareteams begeleid om het behandelniveau naar een hoger plan te brengen en het proces te formaliseren in een protocol. Het doel van het doorbraakproject is om de kwaliteit van de behandeling van de patiënt met borstkanker te verhogen en te komen tot een kwaliteitsniveau dat vergelijkbaar is met de beste Mammaklinieken in ons land", licht Van Wieringen toe.

Doelstellingen
Concrete doelstellingen van het doorbraakproject zijn:
* Versnellen van de diagnostiek; binnen vier dagen na het eerste bezoek aan de Mammapoli moet er een uitslag zijn.
* Verkorten van de toegangstijd tot de OK; uiterlijk drie weken na de uitslag van het onderzoek vindt de operatie plaats.
* Verminderen van de operatielast: zo weinig mogelijk operaties per patiënt, o.a. door afname van diagnostische operaties.
* Voeren van preoperatieve besprekingen in multidisciplinair verband (twee chirurgen, twee radiologen, eventueel met de patholoog of de oncoloog-internist) waarbij het behandelplan wordt opgesteld. Door een betere onderlinge afstemming kan mogelijk het behandeltraject worden verkort.

"Door meer structuur in het proces te brengen kunnen we de individuele patiënt de meest optimale behandeling bieden waardoor de kwaliteit van de behandeling en zorg van mammacarepatiënten zal toenemen", aldus Van Wieringen.