Gemeente Doetinchem

Gemeente pakt VROM-taken professioneel aan


-27 april 2005-
De gemeente Doetinchem is op de goede weg met de professionalisering van de vergunningverlening en handhaving op het gebied van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer. Tot die conclusie komt de VROM-Inspectie op basis van haar onderzoek naar de wijze waarop de gemeente Doetinchem de VROM-taken uitvoert.

De VROM-Inspectie richt zich op de naleving en handhaving van wetten, regels en beleidsnota's die vallen onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Sinds 2003 bezoekt de VROM-Inspectie alle gemeenten één keer in de vier jaar om te beoordelen hoe de gemeenten de wet- en regelgeving uitvoeren.

In periode juni-september 2004 heeft de VROM-Inspectie onderzocht hoe de gemeente Doetinchem haar VROM-taken uitvoert. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens over het jaar 2003. Eind 2004 heeft de VROM-Inspectie over het onderzoek gerapporteerd. De Inspectie consteert dat de gemeente Doetinchem de afgelopen jaren een grote inhaalslag heeft gemaakt. "Het behoeft geen betoog dat bovenstaande processen veel energie van de organisatie vragen. Tegen deze achtergrond is het plezierig dat het beeld dat uit het huidige onderzoek over het verificatiejaar 2003 naar voren komt grotendeels positief is. Dit neemt niet weg dat op onderdelen nog verbeteringen te realiseren zijn." Daarbij moet ook de actualisering van de bestemmingsplannen krachtig en zonder vertraging worden voortgezet.

Verbeterplan
De verbeteringen waar de VROM-Inspectie op doelt hebben hoofdzakelijk betrekking op de interne bedrijfsvoering. De verbeteringen betreffen vooral aanpassingen in werkprocessen, protocollen en planningen. Alleen op onderdelen van het toetsen van de bouwplannen en de afhandeling van de bouwvergunningen dient intensivering plaats te vinden.
Naar aanleiding van de VROM-rapportage heeft de gemeente Doetinchem een verbeterplan opgesteld, waarvan de uitvoering al is gestart. Sinds september 2004 is de vergunningverlening formeel gescheiden van de handhaving door de instelling van twee aparte teams. De kanteling naar de procesgerichte organisatie en de daarop ingestelde functiescheiding vergunningen en handhaving wordt door de VROM-Inspectie gewaardeerd en draagt ertoe bij dat het ingezette kwaliteitstraject kan worden voortgezet.

"Ook in het kader van de professionalisering van de milieuhandhaving is de gemeente Doetinchem op de goede weg", aldus de VROM-Inspectie. Het professionaliseringstraject is in 2003 in gang gezet door het rijk, waarbij de provincie door het rijk als regisseur is aangewezen. Bij de nulmeting in april 2003 scoorde Doetinchem al bovengemiddeld met een vijfde plaats binnen de provincie. Tijdens de tussenmeting in april 2004 bereikte Doetinchem de vierde plaats en behoort daarmee tot best scorende gemeenten van Gelderland. In de tweede helft van 2004 zijn de laatste puntjes op de "i" gezet, zodat de gemeente Doetinchem per 1 januari 2005 voor 100 procent voldoet aan de kwaliteitscriteria van het Ministerie van VROM.

De algehele conclusie is de gemeente Doetinchem haar taken op het gebied van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer op een behoorlijk niveau uitvoert. De ervaringen op het gebied van de milieuhandhaving zullen worden gebruikt voor de verdere professionalisering van de handhaving binnen de overige VROM-taken.