Rechtbank Zwolle-Lelystad


Informatiebijeenkomst massastudie omwonenenden

Rijksgebouwendienst
Directie Advies en Architecten
Architecten
Interne postcode 440
Fax 070-3391872

Rechtbank Zwolle-Lelystad

Datum bijeenkomst: 27 april 2005
Aanvang en einde: 19:30 - 21:30
Locatie: Provinciehuis Zwolle

Gesprekleider:
Karen Hauber, VROM

Sprekers:
H.J. Dannenberg wethouder RO gemeente Zwolle
mr. E.A. Maan president rechtbank Zwolle-Lelystad E. Schoenmaeckers projectmanager Rgd
R. Hootsmans architect Rgd

Overige panelleden:
M. Meijer programmamanager gemeente Zwolle
J. Wiltvank directeur rechtbank Zwolle-Lelystad

Karen Hauber heet allen welkom. Zij vertelt wie er gaan spreken deze avond (zie hierboven). Wethouder Dannenberg krijgt het woord. Na een korte inleiding over de âdoos van Daanâ, geeft hij aan dat de gemeente de indertijd ingestelde klankbordgroep zal opheffen, waarbij hij zijn dank uitspreekt voor de inzet van betrokkenen. Verder deelt hij mee dat het College akkoord is met de massastudie. De Rgd zal het initiatief tot het samenstellen van de nieuwe klankbordgroep nemen.

Vervolgens vertelt de president van de rechtbank, mr. E.A. Maan, hoe hij tegen de massastudie aankijkt. Het uitgangspunt voor de nieuwbouw is de schoonheid van het bestaande gebouw, dat zich op een belangrijke plaats in Zwolle bevindt. Het doel is de rechtspraak weer in één gebouw te laten werken. De wijziging in het programma van eisen ten opzichte van het vorig plan betreft de huidige splitsing van de rechtbank en het Openbaar Ministerie. Het huidige eisenpakket behelst 15 000 m2 bruto vloeroppervlak (BVO) voor de rechtbank. Bovendien moet er ruimte worden gereserveerd voor een extra 5 000 m2 BVO aan kantoorruimte indien blijkt dat de rechtbank in de toekomst daaraan behoefte heeft.

Etienne Schoenmaeckers begint zijn presentatie. De drie hoofdpunten van zijn presentatie zijn:


-Proces/procedure
15 april j.l. is in de ministerraad besloten dat de nieuwbouw voor de rechtbank Zwolle via een zogenaamde PPS (publiek private samenwerking) wordt gefinancierd. Voor dit project wordt voorgesteld om onder verantwoordelijkheid van de Rgd het ontwerp te laten maken tot het moment dat de planologische procedures kunnen worden ingediend.

Daarnaast zal de Rgd de overige contractvoorwaarden gaan vaststellen en de selectie van en gunning aan een consortium gaan doorlopen. Dit consortium zorgt voor de financiering, het verder ontwikkelen van het ontwerp, de realisatie van de nieuwbouw en de renovatie van het bestaande gebouw. Tenslotte least de Rijksgebouwendienst de huisvesting in combinatie met het beheer en onderhoud van deze gebouwen en een aantal diensten voor een periode van 20-25 jaar van dit consortium.


-Informatie/communicatie
Behalve door middel van informatieavonden en huis aan huis bladen waarin een toelichting zal kunnen worden gegeven op de planvorming, is de Rijksgebouwendienst voornemens een klankbordgroep in te stellen. De klankbordgroep zal tussentijds gesprekken voeren met de verschillende vertegenwoordigers. De verschillende belangengroepen kunnen zich aanmelden bij de rechtbank. De gebruikelijke inspraakavonden omtrent planologische procedures blijven vanzelfsprekend gelden.


-Planning
Volgens een eerste (voorlopige) prognose zal de nieuwbouw van de rechtbank kunnen starten begin 2007 en afgerond zijn medio 2008. De renovatie van het bestaande gebouw en de aansluitingen kunnen dan medio 2009 klaar zijn.

Rob Hootsmans licht de massastudie toe. Tijdens zijn presentatie passeren een aantal modellen de revue. Er komt een aantal specifieke kenmerken naar voren dat belangrijk wordt gevonden bij de ontwikkeling van het voorkeursmodel. Dit voorkeursmodel geeft de stedenbouwkundige kaders waarbinnen het ontwerp zich zou moeten ontwikkelen. De massastudie voorziet in een veelhoekig volume met een hoogte van maximaal 23 à 24 meter, waarbinnen de verlangde ruimtes voor de rechtbank worden gehuisvest. Dit volume neemt richtingen en hoogtes over die in de stedenbouwkundige context (en de bestaande rechtbank) voorkomen. Het doel hiervan is dat er een stedenbouwkundig samenhangend geheel ontstaat, met een herkenbaar gebouw op deze belangrijk plek in de stad. De extra 5000 m2 vindt zijn plek in een volume met een kleiner oppervlak en een hoogte van maximaal 35 m. Dit betekent dat de massastudie zich ook wat betreft hoogte aanpast aan de bestaande rechtbank en aan de omgeving (het blijft onder de maximale hoogte van het provinciehuis).

Karen Hauber bedankt de sprekers en geeft gelegenheid tot het stellen van vragen.

Vragenronde


-Waar is de scheidingsmuur tussen de rechtbank en het OM?

mr. E.A. Maan antwoordt dat er geen muur zal komen aangezien het eisenpakket gewijzigd is. Het Openbaar Ministerie krijgt geen plek binnen de nieuwe opzet.


-Er wordt gesproken over een periode van 15 jaar door dhr. Maan, 20 Ã 25 jaar door dhr. Schoenmaeckers. Voor hoe lang wordt het nieuwe gebouw door de rechtbank gebruikt, wie is de contractpartner, en wie gaat het gebouw na deze periode gebruiken?

Schoenmaeckers antwoordt dat de periode van 20 à 25 jaar de overeenkomst met het consortium behelst. De tijdsperiode van 15 jaar slaat op het huidige PvE, dat in de ruimtebehoefte (van 15.000m2) voor de komende 15 jaar voorziet. Met de rechtbank zal een overeenkomst worden gesloten die wat tijdsduur betreft overeenkomt met de duur van het contract met het consortium.


-subvraag: Is het zo dat het consortium van de Rgd te horen zal krijgen dat de rechtbank 20 à 25 jaar dit gebouw zal gebruiken?

J. Wiltvank stelt dat de intentie is dat de rechtbank de nieuwbouw voor 20 à 25 jaar zal gaan gebruiken.


-Hoe dwingend is deze massastudie voor de architect die het ontwerp voor de rechtbank gaat maken?

De architect die het verdere ontwerp maakt is dezelfde als degene die de massastudie heeft gedaan, te weten Rob Hootsmans.


-Het OM is vertrokken. Wat zijn de hoogtes van de nieuwbouw nou precies?

Rob Hootsmans vertelt dat de rechtbank, het volume van 15 000 m2 BVO, een maximale hoogte krijgt van 23 à 24 meter. Het extra gereserveerde kantoorvolume (5 000 m2 BVO) krijgt een hoogte van 30 à 35 meter.


-Wordt er nagedacht over de autoâs op de straat, en/of meerdere parkeerlagen onder het gebouw? Hoe zit het met het parkeren? Heeft het feit dat er wordt gebruik gemaakt van een PPS hier nog invloed op?

Schoenmaeckers zegt dat er wordt voorzien in 300 parkeerplekken (200 nieuwe en 100 bestaande) voor de rechtbank, voor een deel onder de nieuwbouw en voor een deel op maaiveld op eigen terrein. Dhr. Dannenberg voegt hier aan toe dat de parkeerplekken voor het personeel van de rechtbank de directe verantwoordelijkheid is van de initiatiefnemer, te weten de rechtbank. Er zijn geen initiatieven genomen om een grotere parkeergarage te maken die ook door de gemeente zou kunnen worden gebruikt. Hij wijst hierbij op de recente ontwikkelingen voor de gehele stad, waarbij wordt voorgesteld het openbaar parkeren zoveel mogelijk in het westen van de stad te situeren.


-subvraag: Worden er oude plannen m.b.t. parkeren uit de kast gehaald aangezien de parkeervoorzieningen zoals heden door de gemeente voorgesteld/gerealiseerd in lange loopafstanden naar de rechtbank en/of de binnenstad resulteren.


-subvraag: Moeten de parkeerplekken voor bezoekers aan de rechtbank niet worden verzorgd op het eigen terrein van de rechtbank i.p.v. op gemeentelijke grond?
Zie hierboven;

Dannenberg antwoordt dat wethouder S.J.C. Cnossen de portefeuille Verkeer en Vervoer beheert en is hiervoor verantwoordelijk. De Rgd en de gemeente Zwolle zullen nog nader overleg voeren over de parkeeroplossingen.


-Ik ben benieuwd hoe de gemeente eisen heeft gesteld aan de Rgd en de rechtbank, en wat vindt de gemeente eigenlijk van de huidige plannen (de gepresenteerde massastudie)? Er is behoefte aan een stevige positie van de gemeente zeker gezien het verleden.

Meijer geeft aan dat het Stedenbouwkundig Plan (SP) Schuurmanstraat uit 2003 wat betreft de gemeente de basis is voor de ontwikkeling van de plannen voor de rechtbank. Het College gaat akkoord met de gepresenteerde massastudie.


-subvraag: Is er onderzoek gedaan naar bestaande gebouwen in de stad die eventueel geschikt zijn voor de huisvesting van de rechtbank, om op deze manier tot âiets mooisâ te komen?

In een eerder stadium is onderzoek gedaan naar hergebruik van het politiebureau. Gebleken is dat zowel in functioneel als representatief en financieel opzicht dit gebouw niet geschikt is voor hergebruik. Onderzoek naar andere bestaande panden voor de huisvesting van de rechtbank wordt niet gedaan omdat de rechtbank in het huidige pand wenst te blijven en geen dislocatie wenst.


-Er wordt gebruik gemaakt van een PPS-constructie. Hoeveel beleidsruimte wordt er dan weggegeven? Er is namelijk overduidelijk behoefte aan een zekere allure. Het lijkt belangrijk om de nagestreefde kwaliteit âaf te grendelenâ, aangezien een marktpartij winst voor ogen houdt.

Schoenmaeckers deelt mee dat de ministerraad heeft besloten gebruik te maken van een PPS. De Rijksbouwmeester zal ook bij PPS projecten blijven waken over de architectonische kwaliteit. De rechtbank blijft eigendom van de Rgd. De meest belangrijke garantie voor voldoende kwaliteit is de duur van het contract, namelijk 20 tot 25 jaar, waardoor het consortium ook baat heeft bij een kwalitatief goed gebouw met bijvoorbeeld weinig onderhoud. Er worden ook kwalitatieve aspecten omschreven in het contract met het consortium. Tevens wijst hij erop dat het een misvatting is dat werken met een consortium bij voorbaat een mindere kwaliteit zou opleveren.

J. Wiltvank voegt hier aan toe dat de rechtbank in Lelystad ook gerealiseerd is met een ontwikkelaar. Naar zijn mening is dat een mooie rechtbank.


-vraag over Atelier Rijksbouwmeester en lagere overheden. Hoe verhouden deze zich tot elkaar, wiens oordeel is bepalend?

Meijer herhaalt de mededeling dat het nu gepresenteerde plan zich voegt in het bestemmingsplan en het Stedenbouwkundig Programma (SP). In het vervolgtraject toetst de gemeente het ontwerp en verleent het de bouwvergunning. De welstandscommissie ziet toe of aan de toetsingscriteria wordt voldaan. Het Atelier Rijksbouwmeester waakt over de architectonische kwaliteit van de rijksgebouwen, ongeacht of er nu wel of niet gebruikt wordt gemaakt van private financiering.


-Jaren geleden is er door een kamerkoor gezongen in de hal van de bestaande rechtbank. Wordt er in het nieuwe gebouw ruimte gereserveerd voor dit soort zaken?

mr. E.A. Maan waardeert het enthousiasme maar reageert terughoudend. De rechtbank heeft weliswaar een openbaar karakter maar is in eerste plaats bedoeld voor het spreken van recht. Het zingen van liederen heeft geen prioriteit.


-Een vraag over infrastructuur en parkeerproblematiek. Er zijn plannen geweest waarbij de Weth. Alferinkweg tot aan de stadsgracht werd doorgetrokken. Is dit nog een serieuze optie?

Meijer antwoordt dat in het Stedenbouwkundig Programma de Weth. Alferinkweg niet wordt doorgetrokken. Dit zou namelijk resulteren in 2 entrees (één aan de Schuurmanstraat en één aan het verlengde van de Weth. Alferinkweg). Bovendien zou in het geval van verlenging van de Weth. Alferinkweg deze drukke straat uitkomen op de stadsgracht die juist een parkachtig karakter dient te krijgen. Het doortrekken van de Weth. Alferinkweg zal dus leiden tot een onwenselijke situatie.


-Er wordt weer hoog gebouwd. De bestaande strokenflats zijn al vochtig. Hoe zit het met de schaduwwerking van de nieuwbouw? Hoe wordt gewaarborgd dat de wandeling vanuit de binnenstad richting het stadspark de Wezenlanden een plezierige ervaring wordt? (een doembeeld van een hoge zuil die langs de Schuurmanstraat staat, dringt zich op.)

mr. E.A. Maan herinnert de aanwezigen eraan dat het huidige voorstel de helft zo hoog is als het ontwerp van Gunnar Daan en ziet daarom geen problemen met de schaduwwerking. Rob Hootsmans zegt toe de schaduwwerking te gaan onderzoeken middels een zogenaamde bezonnings-studie.

Uit de vragenronde blijkt dat men zich in grote lijnen kan vinden in de massastudie en de gepresenteerde hoogtes. In het najaar zal er een volgende informatieavond georganiseerd worden.

(einde verslag)

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad
Datum actualiteit: 20 mei 2005 Naar boven