Gemeente Den Haag

april 2005
Genomineerden Jan Ligthartprijs voor onderwijsvernieuwing bekend

Voor de vierde keer reikt wethouder Pierre Heijnen van onderwijs de Jan Ligthartprijs uit. De prijs, die wordt uitgereikt op de Haagse Onderwijsdag op de Haagse Onderwijsdag op 27 april 2005, is bedoeld voor mensen uit Den Haag of omgeving die bijdragen aan onderwijsvernieuwing en het effect daarvan kunnen aantonen. Aansluitend aan de prijsuitreiking is de jaarlijkse Jan Ligthartlezing door prof. Johan van der Sanden, Lector Didaktiek van het Beroepsonderwijs aan de Fontys Pedagogische Technische Hogeschool. De zes genomineerden voor de Jan Ligthartprijs zijn nu bekend.

De Jan Ligthartprijs bestaat uit 2.500,- en de Jan Ligthart-sculptuur. Het bestuur van het Jan Ligthart Genootschap vormt de jury van de Jan Ligthartprijs en heeft zes inzendingen genomineerd. De openbare basisscholen Prinses Catharina-Amalia en De Kleine Keizer zijn genomineerd voor hun schoolconcept. Op de Prinses Catharina-Amalia is dat een schoolconcept in de richting van 'het nieuwe leren', De Kleine Keizer levert vraaggericht onderwijs op maat. Ook het project Taalklas.nl van het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO), Mondriaan onderwijsgroep en Experticecentrum ETV.nl is genomineerd, net als het project voor middelbaar technisch beroepsonderwijs Kijkduinpark van de Mondriaan onderwijsgroep. De rooms-katholieke basisschool De Bras is zelfs twee keer genomineerd. Het team van de school is voorgedragen door ouders, omdat er goed wordt samengewerkt met ouders aan een optimale leefomgeving. Ook de directeur van De Bras is genomineerd voor haar werk voor het opzetten van deze relatief nieuwe basisschool.

Lezing
De Jan Ligthartlezing staat dit jaar in het teken van het nieuwe leren en heeft de titel 'Ergens goed in worden'. Prof. Johan van der Sanden vertelt over de taak van kinderen om ergens goed in te worden. Hoe kan een school hierbij helpen? Hoe maak je de leeromgeving uitdagend en krachtig genoeg om dit te bewerkstelligen? Een praktijkgericht verhaal voor heel het onderwijsveld.

De lezing en de prijsuitreiking zijn initiatieven van het Jan Ligthart Genootschap. Dit genootschap zet zich in voor onderwijsvernieuwing in de kennissamenleving, vooral in de Haagse regio. Het gedachtegoed van de pedagoog Jan Ligthart (1859-1916) is daarbij het uitgangspunt.

Haagse Onderwijsdag
De Haagse onderwijsdag is het decor voor de prijsuitreiking en de lezing. Deze dag, georganiseerd door het HCO in samenwerking met de Haagse schoolbesturen is voor iedereen die bij het Haagse onderwijs is betrokken. Aansluitend bij het thema Bevlogen Onderwijs maken bezoekers van de Onderwijsdag kennis met scholen die anders zijn gaan werken.