CHRISTINE MARGES

Initiatief van Stichting Cubis: Monument voor een Monument

PERSBERICHT


- Initiatief van Stichting Cubis: Monument voor een Monument


- Uitvoering van het Requiem van Mozart en Cantate nr 51 van Bach op woensdag 27 april (20.00 uur)


- Limburgs Symphonie Orkest en Vocaal Collectief Koor met soliste Katherine Fuge


- Kaartverkoop via Munttheater


- Opbrengst gaat naar Stichting Martinus Monument voor restauratie kerktoren

Limburgs Symphonie Orkest speelt
Mozart en Bach in Sint Martinuskerk:
Monument voor een Monument

Op initiatief van de Weerter Stichting Cubis - cultuur & business - geeft het Limburgs Symphonie Orkest (LSO) op woensdag 27 april (20.00 uur) een meesterlijk concert in de Sint Martinuskerk te Weert. Het concert heet 'Monument voor een Monument'. Het LSO speelt het beroemde Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart en de bekende Cantate nr 51 van Johann Sebastian Bach. Soliste is Katherine Fuge. De opbrengst uit de verkoop van kaarten komt ten goede aan de Stichting Martinus Monument voor de restauratie van de kerktoren.

Cubis staat voor 'cultuur & business' en is een platform van bedrijven, ondernemers en instellingen. Doelstelling van de stichting is om het culturele leven in Weert een impuls te geven door ontmoetingen en activiteiten te organiseren en te netwerken. Met de uitvoeringen van Mozart en Bach door het LSO wil Cubis geld inzamelen voor de Stichting Martinus Monument. Bij voldoende belangstelling voor dit bijzondere muzikale en culturele initiatief wordt een vervolg serieus overwogen.

'In het Weerter bedrijfsleven zit muziek, dat willen we met dit concert benadrukken' zegt Jack Papen, voorzitter van de Stichting Cubis en in het dagelijks leven partner bij fiscaal adviesbureau Wolfsbergen en Osnabrug in Weert,'Fantastisch dat ons eigen Limburgs Symphonie Orkest meesterwerken van Bach en Mozart vertolkt. Nog mooier dat we met de opbrengst een goed doel ondersteunen, namelijk de restauratie van de kerktoren van de Sint Martinus. Wij hopen dat het een begin is van een mooie muziektraditie.'

Monument voor een Monument
Onder de veelzeggende naam 'Monument voor een Monument' begint het LSO dit concert in Weert met de uitvoering van de bekende Cantate nr 51 'Jauchzet Gott in allen Landen' van Johann Sebastian Bach. Bach (1685-1750) componeerde in totaal 300 cantates waarvan er nog geen 200 bewaard zijn gebleven. De kerkcantates, zoals Cantate nr 51, verbeelden de blijdschap van Kerstfeest, Pasen en Pinksteren. Trompettist is Benny Wiame.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) heeft zijn beroemde Requiem voor orkest en koor twee maanden voor zijn dood gecomponeerd. De partituur is echter na het overlijden van de meester door zijn leerling Carl Süssmayer verder afgemaakt. Het Requiem (KV626) is eigenlijk een mis voor de doden en onderdeel van de katholieke eredienst. Veel componisten zijn door dit thema geïnspireerd onder wie Mozart zelf, maar ook Giuseppe Verdi. Het Requiem wordt uitgevoerd door orkest, koor en vier zangsolisten (sopraan, alt, tenor, bas). Een indrukwekkend en ontroerend Requiem dat niet alleen een mis van de herinnering is geworden, maar tevens de beleving van Mozart's eigen naderende levenseinde. In zijn laatste levensjaar schreef Mozart ook nog het Ave Verum en de Zauberflöte.

Gewelfschilderingen uit 1520 zijn voltooid
De Sint Martinuskerk vormt op woensdag 27 april (20.00 uur) het klassieke decor voor de uitvoeringen van Mozart en Bach. De restauratie van de gewelfschilderingen uit 1520, waarmee in maart 2004 werd gestart, is dan net voltooid. De eeuwenoude hallenkerk (1456) zal dan in haar volle glorie te bewonderen zijn, wat de beleving van de muziek zeker ten goede komt. De Sint Martinuskerk biedt plaats aan circa 1.000 muziekliefhebbers.
Het Munttheater onderhoudt de artistieke contacten met het LSO en is medeverantwoordelijk voor de logistiek en de techniek in de kerk.

De gemeente Weert nodigt voor het concert relaties uit de jumelagestad Sint Truiden uit. 'Monument voor een Monument past uitstekend in ons gemeentelijk promotiebeleid. Muziek en monument, bedrijfsleven en overheid gaan uitstekend samen. Het is belangrijk dat wij nauw samenwerken om de onderlinge band te verstevigen en meer activiteiten te kunnen ontplooien', zegt wethouder van Cultuur Rob van Dooren.

Kaartverkoop
Kaarten (30 euro) zijn verkrijgbaar aan de uitbalie van het Munttheater aan het Collegeplein 3 in Weert, via internet www.munttheater.nl of e-mail info@munttheater.nl; telefoon 0495 540322.

Limburgs Symphonie Orkest
Het Limburgs Symphonie Orkest (LSO) vindt zijn oorsprong in 1883. Hier begon de historie van het oudste nog bestaande symfonie orkest van Nederland, met een optreden van het Maastrichts Stedelijk Orkest (MSO). Dit concert vond plaats op 2 september 1883 in het Stadspark te Maastricht onder de muzikale leiding van dirigent en componist Otto Wolf.
Het huidige artistieke niveau geeft het Limburgs Symphonie Orkest een geheel eigen plaats binnen het rijke culturele leven van Limburg. Het orkest biedt niet alleen in Limburg, maar ook buiten de provinciegrenzen een volledig symfonisch aanbod. Regelmatig concerteert het LSO in België en Duitsland. Daarnaast heeft het LSO de begeleiding van muziekdramatische voorstellingen, koorbegeleidingen en educatieve projecten als regelmatige producties. Het LSO heeft (na het Concertgebouworkest) de grootste Vriendenvereniging van Nederland, die maar liefst meer dan 4.000 leden telt. De bezoekersaantallen zijn de laatste jaren steeds groeiende. Het orkest staat jaarlijks garant voor een veelheid en diversiteit aan activiteiten met ongeveer 120 concerten in alle grote theaters van Limburg en natuurlijk in Europa.
Het Limburgs Symphonie Orkest voert het concert in Weert uit met het Vocaal Collectief Koor en de solisten Katherine Fuge (sopraan), Pascal Pittie (tenor), Andreas Hörl (bas) en Cécile van de Sant (mezzo-sopraan).

Sint Martinuskerk: Monument voor een Monument
Midden in Weert staat een bijzonder monument waar de Weertenaren trots op zijn: de Sint Martinuskerk. Deze kerk is voor velen een plaats van bezinning en gebed. Daarnaast manifesteert het gebouw zich als een uniek monument. Als authentieke laat-gotische hallenkerk behoort de Sint Martinus tot de top 100 monumenten van Nederland. Vanaf 1456 is dit gebouw door opeenvolgende generaties Weertenaren gerestaureerd en in stand gehouden. De Stichting Martinus Monument is opgericht in 1971 met als doel de monumentale hallenkerk te behouden voor de stad Weert. In 1996 is door deze stichting het Gilde van Martinuswachters ingesteld. Martinuswachters staan garant voor het behoud van de monumentale Sint Martinuskerk met zijn stoere toren, schilderachtige gewelven en rijkdom aan cultuur en kunstschatten van vorige generaties Weertenaren. In 2004 en 2005 zijn de gewelfschilderingen uit 1520 gerestaureerd. In 2005 is een begin gemaakt met het onderhoud van de buitengevels en de restauratie van de toren.

Steun het werk aan de kerk en wordt net als velen voor slechts 140 euro per jaar Martinuswachter: telefoon 0495 53 08 57 of e-mail loukreintjens@planet.nl. De Stichting Martinus Monument start nog in 2005 met een nieuwe actie als vervolg op de huidige actie Martinuswachters die medio 2005 afloopt.

Weert, 1 april 2005

(foto's)

De restauratie van de gewelfschilderingen van de Sint Martinuskerk in Weert (1456) is in maart 2005 voltooid. In 2005 is een begin gemaakt met het onderhoud van de buitengevels en de restauratie van de toren. (foto vrij van copyright: Eric Wuisman, Weert).

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) heeft zijn beroemde Requiem voor orkest en koor twee maanden voor zijn dood gecomponeerd.

Op initiatief van Stichting Cubis speelt het Limburgs Symphonie Orkest op 27 april in de Sint Martinuskerk in Weert het Requiem van Mozart en een Cantate van Bach. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Martinus Monument voor de restauratie van de kerktoren.

Redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Jack Papen, voorzitter Stichting Cubis. Telefoon 0495 53 07 55.

- Louk Reintjens, penningmeester Stichting Martinus Monument. Telefoon 0495 53 08 57; telefax 0495 54 97 28; mobiel 06 53 98 08 50; e-mail loukreintjens@planet.nl.


04 apr 05 08:00