Gemeente Geertruidenberg


Scootmobielcursus op 27 april

Gebruikers van een scootmobiel of elektrische rolstoel kunnen op 27 april een scootmobielcursus volgen.

Het Gehandicaptenplatform organiseert de cursus in samenwerking met de SWOG, Kruiswerk en de gemeente. Voorafgaande aan deze cursus is er een informatieochtend op 6 april in de Mauritsstaete te Geertruidenberg. U kunt zich dan ook inschrijven voor de cursus. Voorwaarde is dat u gebruiker bent van een scootmobiel of elektrische rolstoel gebruiker. Leeftijd speelt geen rol.

Verkeersregels en obstakels
De deelnemers moeten een speciaal parcours afleggen met enkele hindernissen' die in het verkeer ook regelmatig voorkomen, zoals een rotonde of een schuin aflopende stoep. Het doel van deze rit is het zich eigen maken van het besturen van het voertuig in het huidige verkeer met de nieuwe verkeersregels en de eventuele obstakels. Zien en gezien worden is hierbij een belangrijk punt. De dag begint om 10 uur, een lunch is inbegrepen. De rit zelf zal ongeveer 45 minuten duren. Er wordt in groepjes gereden. Er is plaats voor ongeveer 26 deelnemers. De dag wordt geopend en afgesloten door de heer E.W. Kooi, wethouder Samenlevingszaken.

Vier blokken

De dag wordt verder verdeeld in 4 blokken en een middaglunch. De blokken zijn


- de rit zelf, bij de Mauritsstaete Geertruidenberg;


- een bewegingsonderdeel onder begeleiding van een bewegingsdeskundige;


- een ogentest en een gehooronderdeel;


- een theoriegedeelte met enige verkeerstechnische adviezen, en technische kennis (zoals: wat moet ik doen als ik onderweg een lekke band krijg).

De groep deelnemers die de rit gaat rijden wordt begeleid door een mede scootmobiel-gebruiker vanuit de werkgroep, de ritcoördinator, die bekend is met de route. Een prettige bijkomstigheid is dat u onderling ervaringen en tips kunt uitwisselen.

Waarom een cursus?

De groep van scootmobielbezitters is de laatste jaren zeer sterk toegenomen. Als u een scootmobiel krijgt, wordt meestal alleen verteld hoe de scootmobiel bediend moet worden en eventueel hoe je ermee kunt manoeuvreren. Meer wordt er vaak niet aan instructie gedaan.

Meer weten

Voor vragen over deze cursus kunt u contact opnemen met mevrouw Van Merriënboer van het Gehandicaptenplatform Geertruidenberg. (tel. 515030)