Gemeente 's-Hertogenbosch

21-04-2005

Tentoonstelling 'Oorlogskind' Stadskantoor

Speciale bijeenkomst 5 mei 2005, Stadskantoor

Tentoonstelling 'Oorlogskind'
Van woendag 27 april tot vrijdag 3 juni 2005 is in de hal van het Stadskantoor van de gemeente 's-Hertogenbosch de tentoonstelling Oorlogskind te zien zijn. Deze tentoonstelling van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie(NIOD) is ontwikkeld ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding en maakt tussen april 2005 en mei 2006 een tournee langs alle provincies. Zie www.oorlogskind.nl.

In de tentoonstelling Oorlogskind staat de unieke geschiedenis van twaalf kinderen in de jaren '40 '45 centraal. In de tentoonstelling zijn ook enkele verhalen opgenomen van kinderen die nu in oorlogsgebieden wonen. Eveneens is een module in de tentoonstelling gewijd aan kindermonumenten. Deze module heeft in elke provincie een andere inhoud, in aansluiting op de eigen regionale geschiedenis. In de provincie Noord-Brabant wordt in deze module aandacht besteed aan het kindergedenkteken in Vught en het monument voor de gebroeders Hornemann in Eindhoven (deze joodse kinderen, Edo en Lex Horneman, zijn tijdens de oorlog door de nazi's gebruikt voor medische experimenten en in april 1945, samen met 18 andere kinderen, opgehangen.)

Bezichtiging
De tentoonstelling in het Stadskantoor is voor het publiek te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur en dinsdag en donderdag eveneens van 18.00-20.00 uur. Bezichtiging door groepen (scholen, verenigingen enz.) is vrijelijk mogelijk. Op donderdag 5 mei geldt een aparte openingstijd (zie hieronder), op vrijdag 6 mei is het Stadskantoor gesloten. Bezichtiging van de tentoonstelling buiten deze openingstijden moet in overleg gaan met de gemeente 's Hertogenbosch (afdeling Communicatie, tel. (073) 615 51 65).

Speciale bijeenkomst 5 mei 2005 Stadskantoor
Op 5 mei 2005 vindt in de provincie Noord-Brabant de landelijke start plaats van de viering van de bevrijding, precies 60 jaar geleden. Rond het thema 'Vrijheid delen is de kunst' verzorgen het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Noord-Brabant, het Noord-Zuid Bevrijdingsfestival en de gemeente 's-Hertogenbosch deze dag een gevarieerd programma, voornamelijk in de binnenstad van 's-Hertogenbosch.

Op 5 mei 2005 zal Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje rond 13.30 uur een kort bezoek brengen aan de tentoonstelling 'Oorlogskind'. Aan de Prins van Oranje zal het eerste exemplaar van het boek 'Jong zijn in oorlogstijd' worden uitgereikt. Brabantse scholen en Fontys Lerarenopleiding Tilburg hebben gewerkt aan dit project, waarbij studenten én brugklasleerlingen interviews gemaakt hebben met familieleden of bekenden die de oorlog als kind hebben meegemaakt. Een selectie van (delen uit) de interviews is in het boekje 'Jong zijn in oorlogstijd' bij elkaar gebracht. De bijeenkomst is besloten, waarbij ongeveeer 200 genodigden aanwezig zijn; voornamelijk studenten en brugklasleerlingen (met begeleiders) die een bijdrage hebben geleverd aan het boekje. Eveneens zal de Prins van Oranje een kort, informeel gesprek hebben met enkele studenten van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg die hebben deelgenomen aan dit project. Het gesprek staat onder leiding van staatssecretaris Ross van VWS. In het gesprek zal van gedachten gewisseld worden over de kracht en (on)mogelijkheden van getuigenverhalen om de geschiedenis levend te houden en over te dragen aan volgende generaties.

Op 5 mei is 's ochtend het Stadskantoor gesloten. De besloten bijeenkomst in het Stadskantoor duurt van 13.30 uur tot 14.00 uur en is, naast ongeveer 200 genodigden, alleen toegankelijk voor geaccrediteerde media. Het informele kringgesprek is volledig besloten en kan niet worden geregistreerd. Rond 14.30 uur is het Stadskantoor geopend voor het publiek en kan de tentoonstelling worden bezichtigd.