Raad van State


Lunchpauzeconcert
Lunchpauze-concerten

Al tien jaar organiseert de Raad van State op de tweede en vierde woensdag van de maand gratis lunchpauze-concerten voor het publiek van Den Haag en omstreken. De lunchpauze-concerten beginnen om 12.45 uur precies en eindigen om 13.15 uur.
Ingang Gotische zaal: Paleisstraat 1 (tegenover Paleis Noordeinde). De toegang is gratis.

De concerten staan onder leiding van de organist bij de Raad van State, dr. Gert Oost. Uitvoerenden zijn behalve Oost, jonge organisten, leerlingen van verschillende conservatoria in Nederland.

Op woensdag 27 april 2005 kunt u luisteren naar Cees Tulp (orgel).

PROGRAMMA LUNCHPAUZECONCERT

Robert Schumann (1810-1856)

- Fuga I, uit zes fugas over de naam Bach op. 60

Johannes Sebastian Bach (1685-1750)

- Triosonate III in d-moll BWV 527
Andante
Adagio e dolce
Vivace

Ad Wammes (geb 1953)

- Miroir

Toelichting:
De zes fugas opus 60 die Schumann schreef zijn geïnspireerd op de naam Bach. Het thema wordt namelijk gevormd door noten b, a, c en h. Dit zijn Duitse notennamen voor respectievelijk bes, a, c en b. Oorspronkelijk geschreven voor een piano met een voetklavier, laten deze werken zich goed interpreteren op het orgel.

In de triosonates dwingt Bach de speler zijn uiterste kunnen te tonen.Bach schreef de zes sonates als oefenmateriaal voor zijn zonen. Beide handen en de voeten hebben een eigen stem te spelen, verdeeld over twee manualen en pedaal. De drie stemmen strijden met elkaar om de voorrang en zijn onafhankelijk van elkaar.

De Nederlandse componist Ad Wammes componeerde Miroir voor een examen in 1989. In het werk zijn veel moderne invloeden te horen: swingende ritmiek, en de minimaltechniek. Bij dit laatste wordt een motief voortdurend herhaald, met minimale veranderingen. Doordat het verschuift ontstaan de vreemde ritmes.

Over de solist:
Cees Tulp, geboren in 1983, volgde zijn eerste orgellessen op zevenjarige leeftijd. Vanaf 2001 studeert hij orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten.

Datum: woensdag 27 april 2005