Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200404556/1
Hoger beroep in verband met de dwangsommen die het college van B&W van Echteld heeft opgelegd aan een inwoonster van Ochten om het gebruik van een berging als slaapvertrek te beëindigen voor de opvang van kinderen en begeleid wonen voor jongvolwassenen. De dwangsommen waren ook opgelegd om de bedden, douche en toiletvoorziening in de berging te verwijderen. De berging is gebouwd aan de woning van de inwoonster van Ochten. Zij gebruikt deze woning en de daaraan gebouwde berging voor de opvang en de huisvesting van jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Op het grondgebied rust een agrarische bestemming. Het college van B&W is van mening dat het gebruik van het perceel niet in overeenstemming is met de agrarische bestemming. Het college heeft de dwangsommen opgelegd om het gebruik te beëindigen. De inwoonster voert onder meer aan dat er agrarische activiteiten plaatsvinden op het perceel in het kader van de begeleiding van de bewoners.


* 200406452/1
Hoger beroep in verband met de weigering door het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Centrum om een bouwvergunning te verlenen voor het samenvoegen van de gebouwen Leidsekade 88 en 89 en het veranderen en vergroten van deze gebouwen met bestemming daarvan tot hotel. Het stadsdeel heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat door het bouwplan een monofunctionele gevelwand (gebouwen met alleen de functie hotel) zou ontstaan. Ontwikkelaar Realistic B.V. heeft tegen deze weigering met succes beroep ingesteld bij de rechtbank in Amsterdam. De Amsterdamse rechtbank is van oordeel dat het stadsdeel zijn weigering om bouwvergunning te verlenen niet goed heeft gemotiveerd. Volgens de rechtbank ontbreekt een eenduidige uitleg van het begrip "monofunctionele gevelwand" of "monofunctionele ontwikkeling" in het bestemmingsplan. Het stadsdeel komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200407084/1
Beroep van een inwoner van Otterlo met betrekking tot de 'nadere geluidseisen' die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft gesteld aan bungalowpark "Het Lorkenbos". Het bungalowpark ligt aan het Mosselpad in Otterlo. Bij het park is een zwembad. De inwoners stelt kortgezegd dat hij geluidsoverlast van het zwembad heeft en een te hoog 'piekniveau' is toegestaan.


* 200407176/1
Beroepen van inwoners van Enschede tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Roombeek" van de gemeente Enschede. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de wijk Roombeek die in het hart van Enschedenoord ligt. In het zuiden van het gebied wordt op de hoek van de Tollenstraat en de Lasondersingel de bouw van een appartementencomplex mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan maakt ook de bouw van een parkeergarage mogelijk. Naast een aantal bezwaren die gericht zijn op de gevolgde procedure richten de bezwaren zich op het ontbreken van een akoestisch onderzoek en op de verwachte grote parkeerdruk.


* 200407251/1
Hoger beroep in verband met een kapvergunning die het college van B&W van Oosterhout heeft verleend aan de projectleider van nieuwbouwwijk "Vrachelen III" voor het rooien van negen eikenbomen. De kapvergunning is verleend vanwege het vermoeden dat in de strook waarin de bomen staan, asbest in de grond zit. Het college van B&W wil de strook grond saneren, omdat daar een speelplaats is gepland. De rechtbank in Breda heeft in juli 2004 een eerder beroep van "Milieuvereniging Oosterhout" tegen de kapvergunning gegrond verklaard. Volgens de rechtbank geeft het onderzoek dat het college heeft laten verrichten onder meer geen duidelijk antwoord op de vragen of in en onder de wortels van de bomen asbest aanwezig is en hoe reëel de kans is eventueel aanwezig asbest ooit aan de oppervlakte zal komen als de bomen niet worden gerooid. Het college is het hier niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200408835/1
Beroepen van inwoners van Goes tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zeeland waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Stationspark 2003" van de gemeente Goes. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het in 1994 vrijgekomen fruitveilingterrein in het stationsgebied van Goes. In beroep wordt gesteld dat de bouw van woningen in het gebied in strijd is met de streekplanuitwerking "Stedelijke Ontwikkelingszone Goes" en dat het plan ten onrechte de bouw mogelijk maakt van een toren van 79 meter hoogte. Door de bouw van deze toren zou de oude binnenstad van Goes en de karakteristieke openheid van het landschap op onaanvaardbare wijze worden aangetast.


* 200409196/1
Hoger beroep in verband met de aanwijzing door de staatssecretaris van OC&W van het stationcomplex in Geldermalsen als beschermd rijksmonument. Het stationcomplex bestaat uit vier beschermde onderdelen: een hoofdgebouw, bijgebouw, perronoverkapping en een voetgangersbrug. NS Railinfratrust en Railinfrabeheer hebben hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de aanwijzing van het stationcomplex als beschermd monument, voorzover het de voetgangersbrug betreft.


* 200409578/1
Beroepen van de vereniging "Het Drachtster Bos" en de stichting "Friese Milieu Federatie" tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft verleend aan het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland. De milieuvergunning is verleend voor het ontgraven van stortmateriaal en het met dit materiaal aanleggen en afwerken van een geluidwal in het Drachtstervaartgebied in Drachten. Het stortmateriaal is afkomstig van de voormalige vuilstort en de locatie van het voormalige woonwagenkamp aan de Passchier Bollemanweg. In beroep wordt betwist dat het stortmateriaal een afvalstof zou zijn.