Gemeente Leiden

Wethouder Buijing installeert de Adviesraad Gehandicaptenbeleid

Op woensdag 27 april ontvangt en installeert wethouder Buijing de onlangs benoemde voorzitter, leden en plaatsvervangende leden van de Adviesraad Gehandicaptenbeleid. De bijeenkomst vindt plaats in de B&W-kamer van het Leidse stadhuis. Tijdstip: 16:30 uur.

De Adviesraad Gehandicaptenbeleid is bij Raadsbesluit van 22 februari 2005 ingesteld. Op 12 april 2005 heeft het College van B&W de voorzitter, leden en plaatsvervangende leden benoemd. Deze waren voorgedragen door drie organisaties:

- het OGL (Overleg Gehandicaptenbeleid Leiden),
- de AOL (Adviesraad Ouderenbeleid Leiden) en
- de VOGG (Vereniging van Ouders en Verwanten van Mensen met een verstandelijke en/of meervoudige belemmering).

De Adviesraad Gehandicaptenbeleid heeft tot taak om het College gevraagd of ongevraagd te adviseren over alle beleidszaken die van invloed zijn op het maatschappelijk functioneren van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en van chronisch zieken.

Het instellen van een adviesraad wordt door de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) aan gemeenten voorgeschreven. De gemeente Leiden hecht veel waarde aan een deskundige advisering over het gehandicaptenbeleid. Het gehandicaptenbeleid raakt direct aan enkele hoofdthema's van het gemeentelijke beleid, namelijk: het bevorderen van participatie, van zelfredzaamheid en van gezondheid.

In Leiden telt, volgens de Stadsenquete 2004, ruim 10% van de huishoudens tenminste één persoon met een handicap en/of chronische aandoening. Om volwaardig mee te kunnen doen aan het maatschappelijke leven, om de regie te kunnen (blijven) voeren over het eigen leven moeten zij meer obstakels, drempels en weerstanden overwinnen dan de doorsnee-burger. Het gaat hierbij om 'doodgewone' zaken als: wonen, werken, studeren, sporten, mobiliteit, uitgaan etc.

Daarnaast brengen handicaps en chronische aandoeningen ook meestal extra kosten met zich mee. Het gemeentelijk beleid -en de uitvoering ervan- is er mede op gericht om zoveel mogelijk belemmeringen voor gehandicapten en chronisch zieken weg te nemen en om ervoor te waken dat - ongewild - nieuwe belemmeringen worden opgeworpen. Dit streven heeft zijn uitwerking op een grote verscheidenheid aan gemeentelijke beleidsterreinen: bouwen en wonen, vervoer en parkeren, openbare ruimte (bestrating, uitstallingen, straatmeubilair), voorzieningen en onderwijs, cultuur en sport, werk en inkomen.

De Adviesraad Gehandicaptenbeleid heeft de mogelijkheid een belangrijke bijdrage te leveren aan de kwaliteit en de samenhang van het beleid én de uitvoering daarvan.

Noot voor de pers:

U bent van harte welkom aanwezig te zijn bij de installatiebijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 27 april, om 16:30 uur, op het stadhuis in Leiden, in kamer 234 (B&W- kamer)

Nadere informatie: Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55.


---- --