Verbond van Verzekeraars

Nieuw protocol gegevensuitwisseling tussen verzekeraars en arbodiensten

Het Verbond en de Branche Organisatie Arbodiensten (BOA) hebben onlangs het protocol gegevensuitwisseling uit 1999 op een aantal punten herzien. Het protocol is onder meer aan nieuwe wet- en regelgeving aangepast. Door de wijzigingen moet de gegevensuitwisseling tussen verzekeraars en arbodiensten nog sneller en beter verlopen, zodat geen ruis ontstaat in het reïntegratieproces.

Verzuimverzekeraars hebben regelmatig te maken met arbodiensten, die door werkgevers worden ingehuurd om de reïntegratie van zieke werknemers te begeleiden. Tijdens het reïntegratieproces moeten beide partijen gegevens met elkaar uitwisselen over de zieke werknemer. Daarbij gaat het niet om medische gegevens (die worden uitsluitend verstrekt na machtiging van de werknemer), maar bijvoorbeeld om de verwachte werkhervattingsdatum, de soort begeleiding en het ziektepercentage, zodat de verzekeraar in samenwerking met arbodienst en werkgever de reïntegratie in goede banen kan leiden.

Zorgvuldig
In het belang van de werknemer is het belangrijk dat de gegevensuitwisseling tussen arbodiensten en verzekeraars zo zorgvuldig en snel mogelijk gebeurt. Het Verbond en de BOA hebben daarom in 1999 een protocol opgesteld, waarin is geregeld hoe gegevens tussen verzekeraars en arbodiensten via speciaal ontwikkelde standaardformulieren kunnen worden uitgewisseld. Mede door nieuwe wet- en regelgeving (onder meer de invoering van de Wet verbetering poortwachter) hebben de brancheorganisaties besloten het protocol op een aantal punten te herzien. Zo is in het interpretatie- en onderhoudsoverzicht (waarop arbodiensten en verzekeraars onder andere de gegevens van de zieke werknemer en de stand van zaken kunnen invullen) uitgebreid met een aantal velden dat voortvloeit uit de Wet verbetering poortwachter (zoals bijvoorbeeld het verplicht afgeven van een advies door de werkgever na zes weken verzuim). Daarnaast is een aantal invulvelden uitgebreid en/of nader geformuleerd, zodat geen verwarring meer kan ontstaan over wat precies moet worden ingevuld.

Verzekerd!, april 2005