Gemeente Nijmegen

Bouwvergunning wordt duurder

De legeskosten voor bouwvergunningen worden met enkele tienden van procenten verhoogd. Op dit moment zijn de kosten die de gemeente maakt voor het beoordelen en verstrekken van de meeste bouwvergunningen hoger dan de prijs die de aanvrager betaalt. Door de verhoging van de legeskosten wordt het beoordelen en verstrekken van bouwvergunning meer kostendekkend en komt de prijs hiervoor op hetzelfde niveau als in andere grote steden in Nederland.

Het tarievenstelsel voor bouwvergunningen is gedifferentieerd. Voor een dakkapel, waarvoor een lichte bouwvergunning noodzakelijk is, betaalt iemand bijvoorbeeld nu bijvoorbeeld 1,2 procent van de kosten voor die dakkapel. Voor de bouw van een huis ligt dat op 1,4 procent. Daarbij blijken grote bouwaanvragen, voor bijvoorbeeld kantoren en grote woningbouwprojecten meer dan kostendekkend te zijn, terwijl de leges die worden betaald voor het tuinhuisje de kosten niet dekken.

Ook krijgen aanvragers die hun bouwvergunning intrekken, omdat een project bijvoorbeeld geen doorgang vindt, hun betaalde leges voor een groot gedeelte terug. Het werk dat is verricht is dan niet betaald.

Dit gedifferentieerde tarievenstelsel bevat relatief veel risicos voor de kostendekkendheid. Tegenvallers moeten vooral door succesvolle grote bouwprojecten door commerciële ontwikkelaars worden gecompenseerd. Om wat meer evenwicht in het stelsel te brengen werd vorig jaar al de vrijstelling van leges voor bouwvergunningen door woningbouwcorporaties afgeschaft. Desondanks bleken de inkomsten uit bouwleges vorig jaar 1 miljoen euro lager dan begroot.

Om het tarievenstelsel meer kostendekkend te maken en de risicos te verminderen stelt het college voor om de leges voor de verschillende bouwvergunningen iets te verhogen en de teruggave voor ingetrokken bouwvergunningen te beperken. Ook wordt de teruggave bij geweigerde bouwaanvragen beperkt. Met deze verschillende aanpassingen komen de tarieven in Nijmegen op hetzelfde niveau als die van andere grote steden in Nederland.