CDA

27-04-05
Maxime Verhagen: Een gezamenlijk 'Ja voor de grondwet' Maxime Verhagen heeft zijn collega-fractievoorzitters van de PvdA, de VVD, D66 en GroenLinks in een brief opgeroepen om gezamenlijk een ja-campagne te voeren voor de Europese grondwet.

Beste Wouter, Jozias, Boris en Femke,

Graag wil ik jullie uitnodigen de campagne voor de Europese grondwet een extra impuls te geven. Wij zijn er allemaal van overtuigd dat het belangrijk is om vóór de grondwet te gaan stemmen. Die grondwet zorgt niet alleen voor een daadkrachtiger bestuur van de Europese Unie, maar maakt ook dat de problemen van vandaag de dag die ons bezig houden aangepakt kunnen worden.
De grondwet regelt bijvoorbeeld een betere samenwerking op het gebied van misdaad- en terrorismebestrijding. Ook gaat de nieuwe grondwet ervoor zorgen dat de Europese Unie alleen die zaken gaat regelen die ook daadwerkelijk beter op Europees niveau dan nationaal geregeld kunnen worden, bijvoorbeeld als het gaat om criminaliteit, terrorisme of voedselveiligheid. Een uitstekend idee, want we willen niet dat Brussel gaat besluiten over zaken die we zelf beter kunnen bepalen, zoals bijvoorbeeld onderwijs, sociale zekerheid of cultuur. De Europese grondwet maakt niet alleen Europa sterker maar ook Nederland zelf. Dat is niet onbelangrijk als je ziet dat we steeds meer last krijgen van Europese bureaucratische regels. Met de grondwet in de hand kunnen nationale parlementen een stokje steken voor overdreven Europese regelzucht. Daarnaast maakt de Europese grondwet het makkelijker om besluiten te nemen op het gebied van het buitenlands beleid. Er komt een Europese minister van Buitenlandse Zaken die met één stem namens Europa kan spreken. Het is hard nodig dat Europa als één geheel actie zou kunnen ondernemen.

Kortom, de grondwet is een enorme verbetering ten opzichte van huidige Europese verdragen en dat kan niemand weerspreken. Laten we daarom voor de verandering eens een keer de handen ineen slaan. Onze gezamenlijke inzet voor een ja bij het referendum op 1 juni voor de grondwet overschrijdt partijpolitieke grenzen en het zou volgens mij goed zijn als we dat eens laten merken. Ik wil jullie daarom het voorstel doen het schijnbaar onverzoenlijke te verzoenen, en met zijn allen op één foto-affiche te poseren voor een duidelijk ja voor de grondwet op 1 juni. Om dit initiatief nader kracht bij te zetten lijkt het me ook een goed idee een middag gezamenlijk op straat tussen de mensen campagne te voeren voor de Europese grondwet. Laten wij onze verantwoordelijkheid nemen en aan de Nederlander laten merken dat we over partijpolitieke verschillen heen willen stappen voor een democratischer, welvarender en veiliger Europa. Ik hoop oprecht dat we dit signaal kunnen geven, want de toekomst van Nederland ligt in Europa.

Hopend op jullie medewerking, teken ik, met collegiale groet,

Maxime Verhagen