Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 27 april 2005

NIEUWE NEDERLANDSE DOCUMENTAIRE PRIJS: DE KRISTALLEN FILM

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceren een nieuwe Nederlandse documentaire prijs: de Kristallen Film.

De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires waarvoor tijdens een bioscooproulatie 10.000 kaartjes zijn verkocht. De producent en regisseur van de documentaire film nemen de prijs in ontvangst. De prijs bestaat uit twee trofeeën, waarin een still van de film is gevat.

De Kristallen Film wordt toegevoegd aan de bestaande categorieën Gouden Film en Platina Film. Deze prijzen werden geïntroduceerd in 2001 om de Nederlandse filmindustrie te stimuleren en het publiek te motiveren naar Nederlandse films te gaan. De Gouden Film en Platina Film worden toegekend, wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Gouden Film en Platina Film kunnen worden toegekend aan speelfilms en aan documentaires.

De bezoekersaantallen van de Kristallen Film, de Gouden Film en de Platina Film worden gebaseerd op de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en die van de distributeur van de betreffende film.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl