Ingezonden persbericht

Advies aan VWS valt verkeerd bij logopedisten

GOUDA, 20050427 -- Het opsporen van achterstanden in de spraaktaalontwikkeling bij vijfjarigen dreigt in gevaar te komen als het ministerie van VWS het onderzoeksinstrument verwerpt dat logopedisten hanteren in het kader van de Jeugdgezondheidszorg. De beroepsvereniging van logopedisten NVLF vindt de conclusie dat een jeugdarts het onderzoek van de logopedist erbij kan doen voorbarig. "Dit geeft gemeenten nog meer dan nu al gebeurt vrij baan om te bezuinigen op logopedie. Onvoorstelbaar in deze tijd, waar juist alle aandacht uit moet gaan naar het vroegtijdig signaleren en verhelpen van problemen die een spraaktaalachterstand in de hand werken", aldus NVLF- directeur drs. Edwin Graafland.


Het logopedisch screenen is een onderzoeksmethode op het gebied van spraak en taal onder alle kinderen in het basisonderwijs zodra zij vijf jaar worden. Er wordt sinds jaren een testinstrument gebruikt dat door de beroepsvereniging van logopedisten NVLF is ontwikkeld. Een van de conclusies uit het rapport is dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten uit de screening. De NVLF erkent het belang van een wetenschappelijk onderbouwd instrument zodat de kinderen waar het om gaat de juiste doorverwijzing en behandeling krijgen. Hiervoor is een logopedische screening onmisbaar. Logopedisten zijn vakinhoudelijk het beste in staat om de juiste diagnose te stellen op het gebied van spraak- en taalontwikkelingsstoornissen. Dit is, in tegenstelling tot wat TNO stelt, minder ingrijpend dan de oplossing te zoeken bij een jeugdarts die nauwelijks tijd heeft voor alle onderdelen van het onderzoek. "De suggestie dat een logopedist de kennis van de arts moet bijspijkeren over spraak en taal gaat volstrekt voorbij aan het specialisme van de logopedist. Bovendien heeft de arts geen eigen toetsingsinstrument waarmee hij de taal en spraak van een kind kan testen", stelt Graafland.

Sinds vorig jaar kijken gemeenten met andere ogen naar de Jeugdgezondheidszorg en leggen de wettelijke plicht tot logopedisch screenen anders uit. Dit heeft in gemeenten tot de situatie geleid dat de logopedische screening door GGD-logopedisten werd afgeschaft, met banenverlies of minder uren tot gevolg. De NVLF vreest dat met het rapport de bijl wordt gezet aan de wortel van de Jeugdgezondheidszorg. "Door nu de logopedie zomaar opzij te schuiven ontneem je kinderen in hun kwetsbare periode een stuk kwalitatief hoogwaardige zorg. De logopedisten op school zien ook al in een eerder stadium veel kinderen die zij met adviezen en tips helpen, voordat er sprake is van logopedisch screenen. Als er behoefte is aan het ontwikkelen van een nieuw screeningsinstrument, laat de minister dan met geld over de brug komen", aldus de NVLF-directeur.




Ingezonden persbericht