Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Groningen, 27 april 2005

MINISTER DE GEUS MOET MISSTANDEN BIJ KEURING ME/CVS-PATIËNTEN RECHTZETTEN

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet het UWV opdracht geven om bij de keuringen en herkeuringen van ME/CVS-patiënten de beperkingen die de ziekte ME/CVS met zich meebrengt per individuele patiënt zorgvuldig in kaart te brengen en volledig bij de beoordeling van hun arbeidsongeschiktheid te betrekken. Alle keuringen waarbij dat niet is gebeurd moeten worden overgedaan. Dat is het logisch gevolg van het verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer aan de minister om bij het UWV te benadrukken dat ME/CVS een officieel erkende aandoening is en dat mensen met deze ziekte strikt individueel beoordeeld moeten worden.* Om goed duidelijk te krijgen wat er mis is gegaan moet gebruik gemaakt worden van de informatie van patiënten die bij de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid is binnengekomen. Hierop dringt de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid aan in een brief aan de minister.

De Steungroep wil dat er een eind komt aan de onrechtvaardige uitsluiting van arbeidsongeschikten met ME/CVS uit de WAO. Volgens de geldende regels zouden de gevolgen van hun ziekte bij de WAO-(her)keuring volledig moeten meetellen, maar in de praktijk blijken veel keuringsartsen van het UWV hun gezondheidsproblemen geheel of gedeeltelijk buiten beschouwing te laten. Sommigen van hen beweren dat zij mensen met ME/CVS niet arbeidsongeschikt mogen verklaren. Anderen beweren dat iemand met ME/CVS gewoon kan werken. Beide beweringen zijn onwaar. De Gezondheidsraad heeft onlangs nog vastgesteld dat ME/CVS een reële, ernstig invaliderende aandoening is.

Het gevolg van deze praktijk is dat de meeste ME/CVS-patiënten bij de eenmalige herkeuring hun uitkering geheel of gedeeltelijk verliezen. Volgens de gegevens van het Informatie- en Meldpunt Herkeuringen van de Steungroep is dit 90%, veel meer dan gemiddeld. Anderen zijn al bij een eerdere keuring uitgesloten. Het UWV heeft tot nu toe hardnekkig ontkend dat er iets mis is, maar de praktijk bewijst het tegendeel (zie bijlage).


* Motie van het lid Vendrik C.S. Aangenomen 26-04-2005. WAO-stelsel 28 333 Nr. 56

Noot voor de pers:

Ingezonden persbericht