Socialistische Partij

Studenten demonstreren tegen `studierantsoen' van Rutte

27-04-2005 * Het Plein voor de ingang van de Tweede Kamer stond vandaag vol met woedende studenten. Zij demonstreerden tegen de plannen van staatssecretaris Rutte voor het hoger onderwijs. De VVD'er wil alle studenten hogere collegegelden laten betalen en beperkt daarmee hun mogelijkheden om zich maatschappelijk en academisch te ontwikkelen. De studenten vinden daarnaast dat de staatssecretaris te weinig doet om de medezeggenschap van studenten te beschermen.

Onder de demonstranten bevond zich een forse afvaardiging van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer sprak de studenten bemoedigend toe vanaf het podium. Zij beloofde de studenten dat zij Mark Rutte het vuur aan de schenen zou leggen in het debat later vandaag in de Tweede Kamer.


Op het moment dat Mark Rutte het podium betrad om uitleg te geven over zijn plannen, lieten de studenten hem met vele decibellen duidelijk weten wat zij van zijn plannen vinden.


Vergeer: "Het is fantastisch dat zoveel studenten vandaag naar Den Haag zijn gekomen om te laten weten dat zij deze plannen afkeuren. De maatschappelijke druk helpt ons zeker om Rutte te confronteren met de grote weerstand tegen zijn plannen onder studenten en docenten."