Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-364       |
|                                            |Arnhem|27 april 2005  |
|                                            |,     |               |
PROVINCIE PRESENTEERT UNIEK AANVALSPLAN "DE GELDERSE STRIJD TEGEN DAKLOOSHEID" E 13 miljoen euro beschikbaar

Eind 2007 geen (onvrijwillig) daklozen meer in Gelderland, verbetering van voorzieningen voor dak- en thuislozen en minder overlast voor de omgeving. Dit zijn de belangrijkste doelstellingen uit het ambitieuze en, voor Nederland, unieke 'Aanvalsplan tegen Dakloosheid' dat gisteren door het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland is vastgesteld. Tientallen gemeentelijke projecten in de acht grote steden ontvangen de komende vier jaar 12 miljoen euro van de provincie in de strijd tegen dakloosheid. Daarnaast heeft het college een bedrag van E 950.000,- uitgetrokken voor zes provinciebrede deelprojecten, ter ondersteuning van de gemeenten. Gedeputeerde Hans Esmeijer heeft tijdens de presentatie van het Aanvalsplan ook het verslag van de Gelre-Hometour, najaar 2004, aangeboden aan de wethouders Vlam (Arnhem) en van Rumund (Nijmegen) en aan zijn onlangs benoemde persoonlijk ambassadeur daklozenzaken Jan Janse. Janse was tot voor kort zelf dakloos en is nog steeds nauw betrokken bij de daklozenproblematiek.

Gedeputeerde Esmeijer: "Alle mensen moeten tot hun recht kunnen komen. Dat kan niet als je je iedere dag af moet vragen:'Waar slaap ik vannacht?' Pas als je beschikt over basale voorwaarden als eten, kleding en een dak boven je hoofd kun je je richten op werk en scholing. Uit ervaring weet ik dat men vaak denkt dat mensen ervoor kiezen dakloos te zijn. Het verslag van de Gelre-Hometour laat echter zien dat de 'romantiek' in het leven van een dakloze ver te zoeken is. Daar kies je niet voor, dat overkomt je. En het kan ook jou overkomen. Daarom binden we de strijd aan met de daklozenproblematiek."

Het aantal daklozen in Gelderland wordt geschat op minimaal 2000, maar dit lijkt aan de optimistische kant. Dat geen precieze cijfers voor handen zijn, is het gevolg van het ontbreken van een goede en eenduidige registratie. Wel is duidelijk dat het aantal dak- en thuislozen, onder wie ook zwerfjongeren, toeneemt. De afgelopen jaren hebben de gemeenten gezorgd voor allerlei voorzieningen en opvangmogelijkheden, gericht op onder andere preventie, crisisopvang en begeleid wonen. Dit lijkt toch niet voldoende te zijn om een hardnekkig probleem als dakloosheid op te lossen. De provincie Gelderland heeft daarom in 2004 de aanval ingezet tegen dakloosheid. Allereerst werd vorig jaar opdracht gegeven aan het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) om een plan te maken. Het plan is samen met onder andere gemeentebestuurders, daklozen, vertegenwoordigers van zorg- en hulpverleningsinstellingen en de politie ontwikkeld. Met dit plan en de hieraan verbonden middelen wil de provincie gemeenten actief ondersteunen.

Voorkomen van dakloosheid
In 2004 is een stevige start gemaakt met uitvoering van plannen, bijvoorbeeld middels het Gelders Grote Stedenbeleid (GSO). Binnen het GSO-beleid zal de provincie komende jaren ruim 12 miljoen euro steken in tientallen projecten en programma's die bijdragen aan de strijd tegen dakloosheid. Met de acht GSO-steden (Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen) zijn in het najaar van 2004 meerjarenontwikkelingsprogramma's opgesteld waarin de aanpak van dakloosheid een belangrijk hoofdthema is. Het betreft onder meer projecten die bijdragen aan het voorkomen van dakloosheid (preventie), het snel opsporen van dakloosheid (vroegsignalering), het opvangen van daklozen (laagdrempelige opvang) en woonbegeleiding voor daklozen (woonbegeleiding en herstel). Om te voorkomen dat steden 'het wiel opnieuw' uitvinden, zorgt de provincie dat steden onderling kennis en ideeën met elkaar kunnen uitwisselen. Bijvoorbeeld via de website www.gelderland.nl/dakloosheid.

Provinciale deelprojecten
GS streven ernaar het aantal onvrijwillige dak- en thuislozen naar nul terug te brengen. De provincie kan gemeenten hierbij stimuleren en ondersteunen, maar de daadwerkelijke hulpverlening zal moeten komen van de voorzieningen die door de gemeente worden gesubsidieerd. De provincie Gelderland heeft zes deelprojecten benoemd om het gemeentelijk netwerk te versterken en een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het aantal dak- en thuislozen.

De deelprojecten zijn:

. Zwerfjongeren; De provincie heeft een zestal verschillende projecten gesubsidieerd variërend van begeleid wonen voor dakloze tienermoeders in Nijmegen tot outreachende hulpverlening aan jongeren in Apeldoorn. Hierbij gaan hulpverleners de straat op om contact te maken met de jongeren en hulp aan te bieden. De komende twee jaar ligt het accent binnen dit project op de samenwerking tussen de verschillende voorzieningen die zich met zwerfjongeren bezig houden.
. Versterking positie daklozen; Dit project heeft tot doel de positie van daklozen te versterken. Daklozen worden binnen dit project letterlijk uitgenodigd hun stem te laten horen. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van activiteiten, delen hun ervaringen en zullen optreden als persoonlijk ambassadeur van de gedeputeerde. Eén van de activiteiten was de Gelre-Hometour die in het najaar van 2004 georganiseerd is en waarover nu een boekje is uitgebracht.
. Dagbesteding en Werk; De steden en daklozen hebben behoefte aan zinvolle dagbestedingprojecten. Een zinvolle dagbesteding verhoogt de kwaliteit van het dagelijks leven, geeft de dakloze meer zelfwaardering en zelfrespect, vermindert overlast en vergroot de kans op maatschappelijk herstel.


. De keten verbeterd; In samenwerking met de gemeente zal de provincie zich inzetten om de knelpunten in de keten aan te pakken. Hierbij worden afspraken gemaakt wordenmet bijvoorbeeld gemeenten, politie, woningbouwcorporaties, maatschappelijke instellingen en daklozen gestimuleerd om te voorkomen dat mensen dakloos raken en te zorgen dat zij zo snel mogelijk weer een huis krijgen en volledig mee kunnen doen in de maatschappijbeter samen te werken, tijdig informatie uit te wisselen en afspraken te maken over doelmatige samenwerking..
. Registratie en Monitoring; In een door de provincie gesteunde pilot heeft de gemeente Ede een monitoringssysteem ontwikkeld waarbij de vraag van de doelgroep in kaart wordt gebracht. Met wat aanpassingen kan het systeem ook door de andere gemeenten geïmplementeerd worden.
. Huisvesting; De aanpak van de dak- en thuislozenproblematiek in Gelderland en Overijssel is opgevallen bij de landelijke overheid. De regering heeft besloten om Gelderland en Overijssel de status van pilot toe te kennen voor wat betreft de bestrijding van dakloosheid in relatie tot huisvesting. Onze inzet zal zijn een aantal huisvestingsprojecten op te zetten met als doel meer en bredere huisvestingsmogelijkheden te creëren, waardoor preventie, doorstroming, en uitstroming beter gerealiseerd kunnen worden. De positieve ervaringen en de belemmeringen waar beide provincies momenteel tegen aanlopen, kunnen van groot belang zijn voor de ontwikkeling van het rijksbeleid voor daklozen.

"Sommige dingen gebeuren alleen door ze te doen" Uitreiking verslag Gelre-Hometour
Tijdens de Gelre-Hometour in november 2004 zijn acht Gelderse steden bezocht die te maken hebben met daklozenproblematiek. In iedere stad zijn debatten georganiseerd waaraan daklozen, politici, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, woningbouwcorporaties, schuldhulpverlening en de politie deelnamen. Tijdens deze bijeenkomsten hebben daklozen op creatieve wijze oplossingen aangedragen voor hun problematiek. De uitkomsten van de Gelre-Hometour zijn gebundeld in het boek "Sommige dingen gebeuren alleen door ze te doen". Het boek is een verzameling van verslagen van de bijeenkomsten, maar bevat ook gedichten, verhalen en tips van daklozen. Belangstellenden kunnen het boek bestellen via de website www.gelderland.nl/dakloosheid.



Provincie Gelderland