Wageningen Universiteit

Persbericht van NIOO-KNAW en Wageningen Universiteit, nr. 037, 27 april 2005

PRESTIGIEUZE RANK PRIZE VOOR ONDERZOEKERS VAN LENTEREN, VET EN DICKE

De Britse Rank Prize 2005 is toegekend aan prof. Joop van Lenteren, prof. Louise Vet en prof. Marcel Dicke. De prestigieuze prijs wordt toegekend aan wetenschappers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd op het onderzoeksterrein voeding, waarbij een oorspronkelijk idee via fundamenteel onderzoek heeft geleid of zal leiden tot toepassingen die aantoonbaar ten goede komen aan de mensheid.

Van Lenteren en Dicke zijn verbonden aan het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit. Vet is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en hoogleraar bij het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit.

Van Lenteren, Vet en Dicke krijgen de prijs voor hun fundamentele onderzoek aan de interacties tussen planten, planteneters en de vijanden van planteneters (zogenaamde multitrofe systemen) en de ontwikkeling van strategieën voor biologische bestrijding van plagen. Van Lenteren, Vet en Dicke onderzoeken hoe planten zich verweren tegen hun belagers en hoe natuurlijke vijanden van plantenetende insecten de belagers van planten aanvallen. De hieruit voortvloeiende kennis kan worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe, milieuvriendelijke manieren om insectenplagen te voorkomen en te bestrijden. Toepassingen worden gevonden in biologische bestrijding van insectenplagen, in waardplantresistentie en in gerichte combinaties van deze twee manieren. De prijs omvat een oorkonde en een geldbedrag van 60.000 Britse pond.

De Rank Prize is ingesteld door de in 1972 overleden Lord Rank om onderzoek op het gebied van voeding te stimuleren. De prijs wordt ongeveer één keer per jaar toegekend aan één of enkele wetenschappers.

Joop van Lenteren
Joop van Lenteren is ecoloog en wereldautoriteit op het gebied van de biologische bestrijding van insectenplagen. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van biologische bestrijding in Nederland en daarbuiten. Zijn werk wordt gekenmerkt door het ontwikkelen van biologische bestrijding op basis van gedegen fundamenteel onderzoek. Hij is president van de Internationale Organisatie voor Biologische Bestrijding (IOBC). Hij heeft het Laboratorium voor Entomologie geleid van 1983-2003 en in die periode Louise Vet en Marcel Dicke aangesteld bij dit Laboratorium. Zijn visie heeft er toe bijgedragen dat het Laboratorium voor Entomologie internationaal een zeer goede naam heeft.

Louise Vet
Louise Vet is evolutionair ecoloog en wereldautoriteit op het gebied van het vermogen van insecten om hun gedrag aan te passen aan voorgaande ervaringen ('leren') en evolutionaire processen binnen multitrofe systemen. Bij haar aanstelling in 1999 als directeur van het NIOO begon zij een nieuwe onderzoeksgroep waarmee zij het onderzoek naar de relatie tussen bovengrondse en ondergrondse interacties van planten met hun belagers en de vijanden van hun belagers initieerde.

Marcel Dicke
Marcel Dicke is chemisch ecoloog en wereldautoriteit op het gebied van geurstoffen die planten produceren in reactie op vraat ('SOS-geuren'). Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van de invloed die planteneigenschappen hebben op de interacties met hun omgeving en legt verbindingen tussen kennis op moleculair en ecologisch niveau. Voor dit onderzoek ontving hij eerder een prestigieuze VICI-beurs van NWO.

Joop van Lenteren, Louise Vet en Marcel Dicke werken al jarenlang met veel enthousiasme samen en de Rank Prize is een bekroning op hun gemeenschappelijke onderzoek.