Landelijke Studenten Vakbond




Ter attentie van Onderwijs en Parlementaire redactie

Studentendemonstratie groot succes

Utrecht, 27 april 2005 Vandaag hebben duizenden studenten gedemonstreerd in Den Haag om van de Tweede Kamer te eisen dat zij langer kunnen studeren. Ook pleitten zij voor meer inspraak en medezeggenschap op de hogescholen en universiteiten. De demonstratie is de kroon op de acties van de afgelopen maanden. Eerder werd het maagdenhuis bezet, werd er 'gedemonstudeerd' en werden er overal in land lokale acties georganiseerd. De acties zijn georganiseerd als reactie op het zogenaamde 'leerrechtenplan' van staatssecretaris Rutte, wat de studietijd tot maximaal vijfeneenhalf jaar beperkt.

Politici hebben op het podium gepleit voor verruiming van de leerrechten, daarnaast pleitten zij voor extra leerrechten voor studenten betrokken bij bestuurswerk en voor hbo'ers die doorstromen naar de universiteit. Direct na de toespraken op het podium namen de politici deel aan het Kamerdebat over de leerrechten.

Voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, Kim Toering:"We verwachten van de kamerleden dat zij de gedane toezeggingen ook daadwerkelijk zullen waarmaken. Zowel voor hbo'ers die naar de universiteit doorstromen als studenten die actief zijn in het bestuurs- en verenigingsleven zijn extra leerrechten absoluut noodzakelijk. De Tweede Kamer kan de massale studentenstem niet negeren".

De landelijke demonstratie werd georganiseerd door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer Van Verenigingen (LKVV).

ISO, LKvV en LSVb zijn drie landelijke organisaties die de belangen van studenten behartigen.


Noot voor de redactie,