Gemeente Rotterdam

Nr.71
27 april 2005

Koninklijke Onderscheiding postuum uitgereikt aan de heer Henk Staas

Burgemeester Opstelten heeft vandaag postuum een koninklijke onderscheiding uitgereikt van de heer Henk Staas. De weduwe van de heer Staas heeft de onderscheiding in ontvangst genomen. De heer Staas werd op 8 februari jl. benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Door zijn overlijden kort daarna kon de onderscheiding indertijd niet worden uitgereikt. De heer Staas kreeg zijn onderscheiding als blijk van waardering voor zijn activiteiten en langdurige persoonlijke inzet ten bate van Zuidwijk.

De heer Staas was sinds 1950 actief als vrijwilliger in Zuidwijk, ondermeer bij de Oranjevereniging Zuidwijk waarvoor hij vanaf 1958 Koninginnedagactiviteiten organiseerde. Bovendien maakte hij sinds 1971 deel uit van het bestuur van de beheerscommissie van wijkcentrum De Larenkamp. Ook was hij sinds 1960 actief als voorzitter van het organiserend comité van de avondvierdaagse.

De hoofdmoot van zijn activiteiten lag echter op kerkelijk gebied. Sinds 1955 leidde hij de zondagsschool, jeugdsoos en knapenvereniging. Tevens vervulde hij sinds datzelfde jaar met wisselende tussenpozen de functie van ouderling in de wijkkerkenraad van de Hervormde Kerk Morgenstondkerk in Zuidwijk. Vanaf 1986 tot en met 1994 maakte hij ook deel uit van de Centrale Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Rotterdam. Verder verzorgde hij van 1988 tot 2002 als hoofdredacteur het kerkblad van de Centrale Hervormde Gemeente in Rotterdam-Zuid.

noot voor de redactie/