Ingezonden persbericht


Persbericht 27 april 2005

Eurodusnie verliest kort geding: www.referendumstemwijzer.nl wordt www.referendumstemwijze.nl

Vandaag, 27 april 2005, heeft de Haagse Rechtbank uitspraak gedaan in een door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) tegen het Leidse Eurodusnie collectief aangespannen kort geding over het gebruik van het woord 'stemwijzer'. De rechter heeft de eisen van het IPP toegewezen en Eurodusnie opgedragen onmiddellijk de door ons geregistreerde domeinnaam www.referendumstemwijzer.nl over te dragen aan het IPP, de vormgeving van onze stemwijzer te wijzigen en ons bovendien veroordeeld in de kosten van het proces.

Volgens het IPP zouden wij met onze website inbreuk maken op hun merk- en auteursrecht. Het IPP heeft het merk 'stemwijzer' geregistreerd en door dit woord te gebruiken zouden wij verwarring scheppen. Het IPP gebruikt de domeinnaam www.referendumwijzer.nl. Wij zouden ongerechtvaardigd voordeel trekken uit de bekendheid van het IPP. Bovendien zouden wij de reputatie van het IPP aantasten en hen schade toebrengen.

Ons schikkingsvoorstel, waarvoor we de vormgeving van onze referendumstemwijzer rigoureus hebben aangepast werd door het IPP afgewezen. Ze namen zelfs niet genoegen met het feit dat wij op onze beginpagina een link naar de referendumwijzer van het IPP hebben gezet.

Het is in dit verband belangrijk te benadrukken dat het IPP niet enkel het gebruik van de merknaam 'stemwijzer' claimt, maar zichzelf ook het alleenrecht op het 'format' van haar stemwijzer toe-eigent. Volgens ons is de vormgeving van de IPP stemwijzer juist heel gangbaar voor dergelijke digitale enquêtes.

De eisen van het IPP zijn niet te rijmen met haar doelstelling van het instituut, namelijk 'de politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen'.

De afgelopen week zijn er door Eurodusnie en verschillende kamerleden vraagtekens gezet bij de 'objectiviteit' van referendumwijzer en 'onafhankelijkheid' van het IPP. Felle tegenstanders kwamen als voorstanders uit de test. De vraag is of dit te maken heeft met feit dat de Referendumwijzer van het IPP door het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gefinancierd.

De uitspraak is een slag in het gezicht van de tegenstanders van de Europese Grondwet. Afgelopen maand werden ook twee andere organisaties, het comité 'Grondwet Nee' en de werkgroep 'Tegen de Grondwet', door het IPP gedwongen de naam van hun stemwijzer te veranderen.

De uitspraak betekent echter niet dat wij van Eurodusnie onze digitale politieke voorkeurstest opgeven. Het IPP mag dan wel onze domeinnaam hebben ingepikt, onze inmiddels 6000 keer ingevulde referendumstemwijzer blijft beschikbaar op www.referendumstemwijze.nl.

De uitspraak is bovendien volgens ons een teken aan de wand. Wij van Eurodusnie maken ons grote zorgen over de toegankelijkheid, kwaliteit en pluriformiteit van de informatie rond het referendum over de Europese Grondwet.

Afzender: Eurodusnie
Boerhaavelaan 345
2334 EM Leiden
E-mail: info@eurodusnie.nl
Webadres: www.eurodusnie.nl
Tel: 0652408960 (Marco) / 0630945317 (David)