Gemeente Geertruidenberg


Overeenkomst met corporaties over huisvesting statushouders

Elke gemeente in Nederland moet wettelijk jaarlijks een aantal zogenoemde statushouders aan huisvesting helpen. Zo ook onze gemeente.

In de afgelopen jaren heeft de medewerking aan die huisvesting na de tijd waarin de gemeente de Kosovaren opving een lagere prioriteit gekregen. Daardoor heeft de gemeente een achterstand opgelopen. De provincie heeft de gemeente daarop gewezen. Om de achterstand te kunnen inlopen hebben gemeente en corporaties rond de tafel gezeten. Statushouders zijn mensen die na een asielprocedure een verblijfstitel hebben gekregen en in afwachting van woonruimte ergens in Nederland nog in de centrale opvang zitten.
Samen met Woningbouwvereniging Volksbelang en Woningstichting Geertruidenberg (WSG) heeft de gemeente nu een overeenkomst gesloten die tot doel heeft de opgelopen achterstand in te lopen. De overeenkomst behelst dat de beide corporaties in de komende periode de helft van de (vrijkomende) huurwoningen aan statushouders zullen toewijzen.
Jaarlijks moeten in onze gemeente circa 10 statushouders aan huisvesting worden geholpen. De achterstand die is opgelopen bedraagt in totaal 28 statushouders.