Gemeente Borger-Odoorn


27-04-2005
WOONCOM EN GEMEENTEPRESENTEREN NIEUW WIJKPLAN HUNZEDAL

Op woensdag 27 april presenteren Wooncom en de gemeente Borger-Odoorn op een inloopmarkt het nieuwe wijkplan voor de wijk Hunzedal in Borger. De inloopmarkt wordt gehouden van 16.00 tot 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Hoofdstraat 32 te Borger.

De wijk Hunzedal ligt in het zuidoosten van Borger en bestaat uit de straten Hunzedal, Markestraat en Rozendael. De wijk is in de jaren '60 gebouwd en vernieuwingen zijn nodig om de leefbaarheid op lange termijn veilig te stellen. Dat werd al geconstateerd in 1997. Toen hebben Wooncom (toen nog: Stichting Borger Woningbouw) en de gemeente al een eerste poging gedaan een wijkplan te maken. Om allerlei redenen is dat initiatief gestrand. Intussen hebben Wooncom en de gemeente de handschoen opnieuw opgepakt.

Wijkplan
Het opstellen van het nieuwe wijkplan bestaat uit enkele stappen. Om een goed beeld te krijgen van wat er moet gebeuren, is een wijkanalyse gemaakt en een zogenaamd woonbelevingsonderzoek onder alle wijkbewoners gehouden. Deze onderzoeken leverden samen een goed beeld op van de huidige wijk. In Hunzedal wonen relatief veel 55-plussers. De meeste bewoners wonen er prettig, 40 procent woont dan ook al meer dan tien jaar in de wijk. Uit de onderzoeken blijkt verder dat de woningen hard aan een opknapbeurt toe zijn. Ze zijn bijvoorbeeld slecht geïsoleerd en vertonen veel mankementen. Voorzieningen zoals de verwarming en de inrichting van de keuken zijn verouderd. Ook de woonomgeving laat te wensen over. De bewoners klagen bijvoorbeeld over het slecht onderhouden groen en de hoogteverschillen in de wijk.

Wooncom en de gemeente hebben de resultaten van deze onderzoeken verwerkt in een toekomstvisie met doelstellingen dat de basis is voor het wijkplan. Dat plan maakt duidelijk wat er precies in de wijk gaat gebeuren zoals de nieuwbouw van 97 woningen - zowel koop als huur -, de verbetering van 72 woningen, de sloop van 130 woningen, het aanpassen van straten en verbeteren van het groenonderhoud. Met dit wijkplan willen we de toekomstvisie voor de wijk Hunzedal waar maken: "Hunzedal is een wijk voor iedereen, waar bewoners van jong tot oud prettig en veilig wonen, een wijk die toegankelijk is en veel groen heeft, en die gekenmerkt wordt door mooie uitzichten, verschillende woningtypen en -vormen en met voldoende levendigheid en ontmoetingsplekken."

Bij de totstandkoming van het wijkplan werken Wooncom en de gemeente Borger-Odoorn intensief samen. Ook de huurdersvereniging Borger (Huvebo) en een klankbordgroep van ongeveer 15 bewoners uit de wijk, hebben meegepraat over het wijkplan. Zij geven onafhankelijk commentaar op conceptteksten en -stukken. De inbreng van de bewoners is voor Wooncom en gemeente heel belangrijk. Zij kunnen namelijk hun ervaringen inbrengen over het wonen in de wijk en hun wensen aangeven.

Inloopmarkt
Tijdens de inloopmarkt houden medewerkers van KAW architecten en adviseurs drie maal een presentatie van het plan. In vijftien minuten vertellen zij over het hoe en waarom van de plannen. Deze presentatie houden zij om 17.00 uur, 18.00 uur en om 19.00 uur. Verder kunnen wijkbewoners van Hunzedal op de inloopmarkt op hun gemak rondlopen om door middel van informatiepanelen en maquettes een goede indruk te krijgen van het wijkplan. Hun mening over het plan wordt daarbij zeer op prijs gesteld. Medewerkers van Wooncom, de gemeente en KAW staan klaar om alle vragen te beantwoorden.

Vervolg
Op 26 mei wordt het wijkplan in de raad behandeld. Vervolgens wordt per deelproject een uitvoeringsplan gemaakt, waaronder bijvoorbeeld het stedenbouwkundig plan. Hierin wordt aangegeven waar en hoe er gebouwd mag worden. Een verdere uitwerking dus dan het wijkplan. Ook de plannen voor de woningverbetering van een deel van de wijk en de inrichting van het openbaar gebied worden nog verder uitgewerkt. Voor de vervangende nieuwbouw gaan we nu uit van drie bouwfasen. Deze hebben we gepland voor 2007 - 2013.