Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Nieuw redactiestatuut bij de VRT
De VRT heeft sinds 1 april een nieuw redactiestatuut dat de journalisten meer inspraak geeft bij de behandeling van klachten over deontologische fouten en bij de werking van de redactie.

De deontologische raad van de VRT wordt voortaan enkel nog uit verkozen journalisten bestaan, voorheen zaten daar ook nog hoofdredacteurs bij. Om de drempel te verlagen kunnen journalisten op elk moment advies vragen aan de raad, die ook als bemiddelaar kan optreden op de redactie. Om het even welke klacht tegen een journalist moet door de deontologische raad beoordeeld worden.

Nog een nieuwigheid: het redactiestatuut richt per nieuwsdienst (radio,tv en online) een redactieraad op. De redactieraad bespreekt de algemene werking van de betrokken redactie. De raad heeft ook een specifieke functie die in het statuut uitdrukkelijk wordt omschreven: bij het benoemen en ontslaan van een hoofdredacteur moet de redactieraad gehoord worden.De redactieraad is een adviesgevend orgaandat representatief is voor de betrokken dienst.

Naast deze nieuwe procedures,zijn ook de deontologische regels voor VRT-journalisten nog eens opnieuw bekeken en geactualiseerd.Zo zijn de regels over het respecteren van embargos in overeenstemming gebracht met de aanbeveling hierover van de AVBB.

Je leest meer over het vernieuwde redactiestatuut van de VRT in nummer 80 van De Journalist. (foto: Eric Lalmand, Photo News) (27/04/2005)