Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam
27 april 2005

Verslag huisbezoek directeur sociale dienst amsterdam

Wie controleert de controleurs

Wie zijn zij, die denken ongestraft te mogen snuffelen in onze woningen, onze klerenkast en wasmand; die onze post en administratie willen inzien; die verantwoording willen over de schamele bezittingen die we hebben; die willen weten met wie en hoe vaak we het bed delen en waar dan. De projectgroep 'Controleurs in Beeld' wil weten wie zij zijn, zij die niets te verbergen hebben?
Hoe zit het met hun verdiensten, bijverdiensten, zwart werk en belastingafdracht. Met wie delen zij het bed en passen die auto, sportschool, crèche, dure boodschappen, vakantiereisjes wel in hún financiële plaatje.

Huisbezoek bij de directeur van de Sociale Dienst Amsterdam

Vandaag was de aftrap van een serie acties met tot doel de vernederende controles door de sociale dienst te laten ophouden. De directeur van de dienst, Mat Masthoff, kreeg de eer om als eerste bezocht te worden in het kader van het project 'Controleurs in Beeld'. Onderweg van werk naar huis werd hij begeleid door een tiental uitkeringsgerechtigden die nu wel eens wilden weten of bij hun baas wel alles in orde was. Verdient hij echt veel meer dan de verantwoordelijke wethouder, heeft hij nog betaalde bijbaantjes, hoe heeft hij zijn net opgeleverde appartement gefinancierd? Mogen we even kopieën maken van zijn giro- en bankafschriften, kunt u even uw belastingopgave laten zien? En mogen we even mee naar binnen, U heeft toch niets te verbergen. Woont U echt hier, wie wonen hier nog meer of woont U alleen, van wie is dat schilderij, mogen we even deze kast open maken, waar staat uw wasmand, dit lijkt me niet uw maat, hoe vaak slaapt U ergens anders?

Verslag van het huisbezoek aan dhr. Masthoff

Met een tiental controleurs zijn we op stap gegaan. Gewapend met vragenlijsten, meetlinten, vergrootglazen en gekleed in de blauwe 'Controleurs in Beeld' jasjes gingen we aan het werk.

Op de Jan van Galen bij de tramhalte onder het metrostation troffen we de heer Mat Masthoff, directeur van de Sociale Dienst Amsterdam. Eén van controleurs benaderde hem en stelde hem voor om met hem mee naar huis te gaan, zodat er een onderzoek gedaan kon worden naar zijn leefsituatie. De heer Masthoff vond dat wel grappig, maar het leek hem niet nodig dat de controleur mee naar zijn huis ging, want met zijn leefsituatie had niemand wat te maken. Op de vraag hoe groot zijn woning was, wilde hij wel kwijt dat zijn woning 100 m² was. Pas toen kreeg hij in de gaten dat er meerdere controleurs aanwezig waren. Daar had hij geen zin in. De controleurs hebben hem verteld, dat als hij gewoon even meewerkt dat er dan niets aan de hand is, en dat alles zo gebeurd zou zijn. Hij had immers niets te verbergen? De controleurs wilden alleen weten hoe hij zijn 9700 Euro per maand besteed en waar hij woont. Een fotograaf van de pers werd agressief bejegend. Hoewel deze fotograaf op de openbare weg was, werd hij zodanig geïntimideerd, dat hij geen verder foto's kon maken. Daarna kwam tram 13. De controleurs stapten in, de heer Mastfhoff ook. De controleurs probeerden vragen te stellen, maar de heer Masthoff wilden geen vragen meer beantwoorden. Hij beklaagde zich dat hij zich gevolgd voelde. Bij de volgende halte blokkeerde de heer Masthoff de ingang van de tram, waardoor de tram niet meer verder kon rijden. Hij stelde: "Ik ga niet meer verder met deze tram, jullie er uit, of ik er uit." We hebben verteld dat er niets aan de hand is, dat we gewoon een paar antwoorden wilden hebben. De heer Masthoff eiste meerdere malen zijn recht op privacy. De controleurs hebben hem erop gewezen dat in deze tijd niet meer op gaat, mensen hebben geen recht op privacy, mogelijk is hij aan het frauderen. De heer Masthoff stelde dat we altijd op kantoor met hem contact op konden nemen. Toen de andere mensen in de tram begonnen te morren dat zij nu wel door wilde rijden, is een deel van de controleurs uit de tram gestapt, een ander deel is achter in de tram gaan zitten. Toen de controleurs bij de volgende halte uitstapten, glipte de heer Masthoff mee naar buiten. Op het moment dat hij zag dat dit de controleurs niet was ontgaan, riep hij dat hij zich bedreigd voelde, en dat hij een aanklacht zou indienen wegens bedreiging. Hij liep de verkeerde richting op. Na 500 meter kwam hij weer terug gelopen en ging de buurt in.
De controleurs noteerden dat er geen medewerking werd verleend.

Vanaf woensdagavond 27 april doet projectgroep 'Controleurs in Beeld' op haar website verslag van de tegencontroles en acties die plaatsvinden. We roepen iedereen op zijn of haar verhaal of klacht openbaar te maken, we willen namen, adressen, foto's, ervaringen, we willen de controleurs en hun opdrachtgevers in beeld!

Foto's van Sake Rijpkema (sakefoto@chello.nl) staan op www.hollandse-hoogte.nl

Met vriendelijke groet,
Projectgroep 'Controleurs in Beeld'

Voor informatie over 'Controleurs in Beeld'
E-mail: info@stophuisbezoeken.nl of te bereiken via www.stophuisbezoeken.nl of soms via onderstaand telefoonnummer.

Voor informatie over de huisbezoeken:
Werklozenbelangenvereniging Amsterdam
Bijstandsbond Amsterdam
Telefoon 020-6181815

Stop de vernederende controles!