Universiteit van Amsterdam

Nieuwe methode om zeldzame faseovergangen te genereren


Promotie Scheikunde


donderdag 28 april 10.00 uur

Daniele Moroni richtte zich in zijn onderzoek op de theorie en simulatie van fysische of chemische rare events. Dit zijn zeldzame transities tussen stabiele toestanden die met zo n lage frequentie plaatsvinden dat ze niet zomaar in een computersimulatie nagebootst kunnen worden. Onder rare events verstaan we dus niet de passage van de komeet van Halley, maar bijvoorbeeld het vouwen van eiwitten, conformatieveranderingen in moleculen en sommige chemische reacties. Met standaardsimulatiemethoden hebben zelfs moderne computers drie jaar rekentijd nodig om een enkele microseconde te simuleren van een redelijk klein atomair systeem. Moroni ontwikkelde een speciale methode - Transition Interface Sampling - die de zeldzame transities kan genereren en sneller dan vorige methodes rare events kan simuleren. Hij gebruikt de nieuwe methode om een faseovergang van vloeistof naar vaste stof te simuleren en laat zien hoe deze transitie nauwkeurig kan worden bestudeerd.

D. Moroni: Efficient sampling of rare event pathways. From simple models to nucleation. Promotor is prof. dr. ir. B. Smit.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.