Time : 5:32:52 PM
Date : Thursday, April 14, 2005
Sender Name: FVB

Dag van de Bouw in Brussel op 28 april 2005: "Bouwen vroeger en nu" -Jongeren bouwen aan de toekomst Het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid, regio Brussel, organiseert op 28 april 2005 een dag van de bouw in Brussel. De doelgroep voor dit evenement zijn jongeren tussen 11 en 13 jaar. Hen motiveren voor een job in de bouwsector is de doelstelling. Er worden ongeveer 800 jongeren verwacht om 11 uur op de afspreekplaats, het Spanjeplein. In groepjes krijgen de jongeren dan een rondleiding onder begeleiding van een gids in Brussel en daarna wordt er terug samengekomen op het Spanjeplein waar een kennismaking met verschillende bouwberoepen op het programma staat. De jongeren kunnen voor een dagje metser zijn of bestuurder van een graafmachine. De deelnemende scholen kunnen tevens in de prijzen vallen. De winnende klas mag een reisje ondernemen. Het vervoer is in ieder geval al gratis! Om 12 uur is er een lunchcauserie met als thema " "Het bouwbedrijf en de Brusselse jeugd" voorzien rond deze activiteiten in het Stadhuis in aanwezigheid van o.a. de Heer Freddy Thielemans, Burgemeester van de Stad Brussel. Deze activiteiten zijn een samenwerking van het FVB met Stad Brussel en Politie Brussel.

Waarom een "Dag van de Bouw"?
De bouw kampt met een tekort aan geschoolde bouwvakarbeiders. De bouwsector blijft deze oproep herhalen omdat de pijnpunten nog steeds voor verbetering vatbaar zijn, zoals doorstroming van het bouwonderwijs naar de sector en een herwaardering van het TSO en het BSO. Deze dag is daarom gericht naar jongeren tussen 11 en 13 jaar om hen kennis te laten maken met de bouwsector. Ze kunnen een muurtje leren metselen, leren schilderen, tegels plakken, hout bewerken en nog veel meer. Op deze manier leren jongeren op een speelse en creatieve wijze de bouwsector een beetje beter kennen. Meeste jongeren hebben momenteel een verkeerdelijk beeld van de sector. Wij willen daar iets aan veranderen.

Rondleiding "Bouwen, vroeger en nu"
Startend op het Spanjeplein leren de jongeren hartje Brussel beter kennen. Ze leren er alles over de legende van Everart 't Serclaes en waarom 7 een magisch getal is in Brussel en meer. In het kader van het thema "Bouwen vroeger en nu" wordt de vooruitgang van de bouw geschetst en wordt er gekeken naar het verre verleden van de bouw en de ontstaansgeschiedenis van al die prachtige gebouwen in Brussel. Wat was de voorloper van de moderne kranen? Bracht een touw met dertien knopen geen ongeluk? Hoe zat het met de rekenknobbels van toen? Allemaal vragen waar die dag een antwoord op wordt gegeven.

Wedstrijd voor de deelnemende scholen
De deelnemende scholen kunnen in de prijzen vallen. Er is een zoektocht verbonden aan de rondleiding in Brussel, heden en verleden. De winnende klas mag alvast reisplannen beginnen maken. Het FVB betaalt de busreis.

Lunchcauserie in het Stadhuis van Brussel
Om 12 uur vindt er een lunchcauserie plaats in het Stadhuis van Brussel. Het centrale thema is "Het bouwbedrijf en de Brusselse jeugd". Er zullen vele prominente figuren aanwezig zijn. De verschillende pijnpunten van de bouwsector worden geadresseerd door de verschillende sprekers (zie programma overzicht in bijlage). Als u aanwezig wenst te zijn op de luchcauserie, gelieve de antwoordkaart in bijlage voor 21 april 2005 ingevuld te faxen naar: FVB - regio Brussel - F: 02/210.03.37

Contactpersoon: Luc Defrijn - regiomanager Brussel T:02/210.03.93 of Luc.defrijn@fvbffc.be

Inschrijvingsformulier beschikbaar bij dit persbericht op www. pressreleases.be