Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 21 april 2005

TENTOONSTELLING 'ALETTA JACOBS EN HET VERLANGEN NAAR DE POLITIEK'

Aletta Jacobs stelde zich kandidaat voor de Tweede-Kamerverkiezingen toen na 35 jaar strijd de Nederlandse vrouwen in 1917 wel het passief maar niet het actief kiesrecht kregen. Destijds kwam Aletta Jacobs ondanks een verkiesbare plaats niet in de Kamer, maar nu is Nederlands bekendste voorvechtster van de vrouwenbeweging er alsnog te zien. En wel in de vorm van een tentoonstelling getiteld 'Aletta Jacobs en het verlangen naar de politiek'.
De tentoonstelling wordt op 28 april 2005 geopend door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans W. Weisglas. De bijeenkomst begint om 15.00 uur en heeft plaats in de Oude Zaal.

De aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van de eerste biografie over Aletta Jacobs van de hand van historicus Mineke Bosch, getiteld 'Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid - Aletta Jacobs 1854 - 1929'. Het eerste exemplaar wordt op 28 april 2005 in de Tweede Kamer aangeboden aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Maria van der Hoeven. Aansluitend opent de Voorzitter van de Tweede Kamer de tentoonstelling waarin de politieke ambities van Aletta Jacobs centraal staan.

In de tentoonstelling zijn enkele bijzondere voorwerpen uit het bewogen leven van Aletta Jacobs te zien zoals brieven, haar reiskist, spotprenten en foto's. Maar liefst drie portretten van Aletta Jacobs van de schilder Isaac Israels hangen voor het eerst naast elkaar. Twee afkomstig van het Groninger Museum en een van het IIAV. De actuele betekenis van Aletta Jacobs wordt uitgelicht in filmclips van zes Kamerleden. Leerlingen van het Aletta Jacobscollege uit Hoogezand laten in een korte film zien wat zij over de naamgeefster van hun school willen vertellen.

Op de website www.alettajacobs.org is een gedeelte van de tentoonstelling in de Tweede Kamer ook online te bekijken. Bezoekers kunnen hun reacties op de tentoonstelling toevoegen aan het online gastenboek en hun kennis over Aletta Jacobs toetsen in de online quiz.

De tentoonstelling 'Aletta Jacobs en het verlangen naar de politiek' is een samenwerkingsproject tussen het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht, het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV)te Amsterdam en de Tweede Kamer der Staten- Generaal.
De tentoonstelling is vanaf 2 mei tot en met 4 november 2005 op werkdagen gratis te bezoeken van 10.00 - 17.00 uur. Adres: Lange Poten 4, Den Haag.

Noot voor de pers:
Journalisten zijn welkom bij zowel de presentatie van de biografie als de opening van de tentoonstelling op 28 april 2005. Meer informatie over de tentoonstelling kunt u krijgen bij Dineke Stam, projectleider, 020-4196300, e-mail: dineke.stam@planet.nl. Informatie over het programma en aanmelding verloopt via Jacqueline van der Mark, dienst Communicatie Tweede Kamer, telefoon 070 - 318 2161, e-mail: j.vdmark@tweedekamer.nl.

Programma

15.00 - 15.05 uur Welkomstwoord door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans W. Weisglas 15.05 - 15.20 uur Toespraak Hedy d'Ancona 15.20 - 15.50 uur Theaterpresentatie door Atelier D.
15.50 - 16.10 uur Pauze
16.10 - 16.30 uur Aanbieding van de biografie aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Maria van der Hoeven door Mineke Bosch 16.30 - 16.50 uur Presentatie filmclips 'In de voetsporen van Aletta Jacobs' 16.50 - 17.00 uur Wandeling van de Oude Zaal naar de tentoonstelling in de Statenpassage 17.00 uur Opening tentoonstelling 'Aletta Jacobs en het verlangen naar de politiek'