Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 22 april 2005

NAi organiseert lezing over toonaangevende woonwijken

Toren van Rossi/Café Ipanema in Maastricht, 28 april 2005

De nieuw te bouwen woonwijk Maastricht Belvédère, Rotterdam Prinsenland en Utrecht Leidsche Rijn vormen op donderdag 28 april de hoofdonderwerpen van een lezing in Café Ipanema bij het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De lezing haakt in op de tentoonstelling 'Hybrid Landscapes' die momenteel te zien is in de Wiebengahal in Maastricht. Belvédère, Prinsenland en Leidsche Rijn zijn een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. De lezing begint om 20.00 uur. Linda Vlassenrood, curator van de tentoonstelling, vertelt over de verweving van stedenbouw met het landschap zoals dat bij de drie woonwijken gebeurt.

Kunstmatig landschap
'Hybrid Landscapes' was de Nederlandse bijdrage aan de negende architectuurbiënnale in Venetië in 2004 en maakt nu deel uit van de tentoonstelling 'Het landschap van de verstedelijking'. Deze is tot 1 mei te zien in de Wiebengahal in Maastricht. Hierin staat de verweving van stedenbouw en landschap centraal. De projecten Prinsenland in Rotterdam(1982-1984), Leidsche Rijn in Utrecht (1994-1995) en Maastricht Belvedère (1999-2009) illustreren een zeer bewuste omgang met het kunstmatige landschap, een natuurlandschap dat na een lang proces van ontginningen en ruilverkavelingen voor landbouw en verstedelijking in een cultuurlandschap is veranderd.

Curator
Linda Vlassenrood is architectuurhistoricus en sinds 2000 curator bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Zij stelde onder meer de tentoonstellingen samen, Reality Machines en START. De Rem Koolhaas/OMA Collectie in het Nederlands Architectuurinstituut. Momenteel werkt ze aan een tentoonstelling over het Nederlandse polderlandschap, één van de hoofdtentoonstellingen van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2005.

De lezingen
De lezing is de derde in een reeks van vier en is georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in samenwerking met Topos Maastricht. Een van de partners van het bureau KCAP/ASTOC- Kees Christiaanse sluit de reeks op 11 mei af met een zoektocht naar verloren gegane urbaniteit onder de titel 'The City as Loft'.

De tentoonstelling is t/m 1 mei te zien in de Wiebengahal te Maastricht
De lezingen worden gehouden in de toren van Rossi/Café Ipanema in Maastricht (Maaszijde Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht).
Aanvang: 20.00 uur
Meer informatie: Topos 043-3270283

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401260 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over de lezingenserie in Maastricht

NAi persbeelden