Gemeente Breukelen


Burgemeester Dales ondertekent oproep voor een kernwapenvrije wereld

Burgemeester Dales heeft na bespreking in de raadscommissie Algemeen, Bestuurlijke Zaken en Financiën op 14 april een verklaring van de internationale organisatie Mayors for Peace ondertekend. In de zogenaamde Mayors Statement verklaren burgemeesters die lid zijn van de internationale organisatie achter de campagne voor een kernwapenvrije wereld te staan.

Bovendien roepen ze hun regeringsleiders op om tijdens de VN-conferentie over het Non Proliferatieverdrag in mei dit jaar in New York aan te sturen op onderhandelingen die een kernwapenvrije wereld moeten bevorderen. Ook staat in het statement dat kernwapens een bedreiging vormen voor de wereld en niet in een geciviliseerde samenleving passen.

Mayors of Peace'
De aanleiding voor het opzetten van Mayors for Peace' was de vernietiging van de steden Hiroshima en Nagasaki door atoombommen in 1945, waardoor honderdduizenden mensen werden gedood. De burgemeesters van deze steden hebben zich sinds die gebeurtenis ingezet om herhaling te voorkomen. Behalve het bewust maken van de wereld over de gevaren en gevolgen van nucleaire wapens is in 1982, door de toenmalige burgemeester van Hiroshima, Mayors of Peace' opgezet.

Burgemeesters voor de Vrede'
In de aanloop naar de VN-conferentie is onder leiding van burgemeester Akiba van Hiroshima een wereldwijde noodcampagne gestart, waarvan de ondertekening van het Mayors Statement een van de onderdelen is. Breukelen is sinds april dit jaar lid van Burgemeesters voor de Vrede'. Burgemeester Dales zal niet bij de VN-conferentie aanwezig zijn, maar de gemeente Breukelen steunt de campagne en doet haar best om die onder de aandacht te brengen. Behalve de gemeente Breukelen zijn onder andere de burgemeesters van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leidschendam-Voorburg en Waalwijk ook lid van de organisatie.