Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Toespraak minister De Geus

28 april 2005

Toespraak door minister mr. A.J. de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de Tijdconferentie op 28 april 2005 in Rotterdam.

Eén van de dingen in het leven waar we maar slecht grip op kunnen krijgen is tijd.
Tijd gaat voorbij en tijd kom je te kort.
En verloren tijd vind je nooit meer terug.

Als je tijd genoeg hebt zullen er weinig problemen zijn. Maar slechts weinigen is dat gegeven.
Zo vergt het bijvoorbeeld van een gezin - twee banen, opgroeiende kinderen - heel wat improvisatietalent om de dagelijks beschikbare tijd goed in te delen.

Uit onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd, blijkt bijna de helft van de Nederlanders niet in staat adequate oplossingen te vinden voor tijdsproblemen. Steeds vaker loopt men vast in de logistiek van het dagelijkse leven.

Wat we dus nodig hebben, en dat zal iedereen beamen, is meer flexibiliteit om werken en zorgen gemakkelijker te combineren. Om minder gestresst te raken en meer vrije tijd voor onszelf te hebben.

Maar hoe pas je leef- en tijdsbestedingspatronen nou zodanig aan dat arbeid en zorg beter gecombineerd kunnen worden? Een vraag die vandaag op deze Tijdconferentie aan de orde komt. Met hopelijk ook antwoorden.
In al zijn facetten komt het thema tijd vandaag voorbij. Tijd gerelateerd aan economie, aan de sociale infrastructuur. De rol die de lokale overheid daarbij speelt en hoe tijd de toekomst zal beheersen.
Vier thema's met de nodige dwarsverbanden.

Mijn beleid richt zich voor een belangrijk deel op ondersteuning van gezinnen. Ik zal daarom deze thema's toelichten vanuit dat gezinsperspectief.
Laten we zeggen: vader, moeder, twee kinderen.
Vader werkt in de bouw. Moeder in de verpleging. Ze probeert haar diensten zo in te richten dat ze een aantal middagen per week thuis is. De jongste is drie en gaat drie dagen in de week naar de crèche. De oudste is vijf, zit in groep 2 van de basisschool. Blijft tussen de middag over en gaat op drie dagen na schooltijd naar de naschoolse opvang. Het vergt een hoop geregel. Schooltijden, werktijden en ook nog de boodschappen. Het gezin komt tijd tekort.

Het kabinet wil deze ouders in hun spitsuur van het leven tegemoetkomen. Met betaalbare kinderopvang en betere tussen- en naschoolse opvang. Met verlofsparen nu en een levensloopregeling straks. En door het optimaal benutten van de mogelijkheden die de Arbeidstijdenwet en de Winkelsluitingswet bieden.

Laat ik beginnen met de werktijden van vader en moeder.

Die kunnen best wel wat flexibeler. Daarvoor zullen we allereerst het 9 tot 5 patroon moeten doorbreken. Een 8-urige werkdag zou zich niet meer tussen 9 en 5 uur moeten afspelen maar tussen 7 en7 uur.

Voordeel voor vader en moeder is dat het beter mogelijk wordt arbeid en zorg te combineren.
Voordeel voor de werkgevers is bedrijfstijdverlening inclusief een flinke toename van het aantal productieve uren per dag. Voordeel voor de samenleving: minder files en vergroting van de bereikbaarheid.
Bijkomend voordeel is bovendien dat het voor mensen gemakkelijker wordt te gaan werken. En dat is weer nodig met het oog op toenemende vergrijzing en ontgroening.

Van bedrijven vraagt dit wel een heel andere benadering van het indelen van het werk. Er zal een omslag in de bedrijfscultuur nodig zijn. Een aantal bedrijven heeft met veel succes hiermee geëxperimenteerd. Ik noem als voorbeeld een servicebedrijf voor elektrische apparaten waar ruim tweehonderd mannelijke monteurs overstapten van een traditioneel werkrooster naar een flexibel rooster waarin nu ook 's avonds en in het weekend wordt gewerkt. Het grote voordeel voor de monteurs is dat ze nu na een werkdag niet ook nog eens 's avonds worden opgeroepen.

Zo zijn er veel meer voorbeelden van flexibele werktijden in bedrijven. Tal van experimenten gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met geld uit het Europees Sociaal Fonds.

En ik blijf het steeds herhalen: ook leidinggevende functies kunnen bij een flexibele benadering in deeltijd worden uitgevoerd. Zelfs de baas hoeft niet elke dag van 9 tot 5 achter het bureau te zitten.

Het voordeel van versoepeling van openingstijden bij de overheid, zorginstellingen en bedrijven is ook evident. In veel gemeenten wordt geëxperimenteerd met langere openingstijden zodat mensen ook na zessen een paspoort kunnen aanvragen of een röntgenfoto laten maken. Onderzoek in Deventer heeft uitgewezen dat een investering van 40 miljoen per jaar in meer flexibilisering, kinderopvang, ruimere tijden etc. de lokale overheid jaarlijks ruim 100 miljoen euro oplevert.

Kortom, de economie vaart er wel bij.
En ook vader en moeder.

Maar we zijn er nog niet. Ook de sociale infrastructuur moet worden aangepast. Vader wil om acht uur op zijn werk zijn en wil voor die tijd de jongste naar de crèche hebben gebracht. Dan zal de crèche toch zeker om half acht open moeten zijn. Moeder begint wat later en heeft tijd om de oudste naar school te brengen. Die blijft over en gaat na schooltijd naar de naschoolse opvang in hetzelfde gebouw als waar de jongste op de crèche zit. Papa haalt ze allebei eind van de middag weer op.

Wat vergt dat nu van mijn kant?
Allereerst dat kinderopvang betaalbaar moet zijn. In het gezin van de bouwvakker is de financiering dankzij de Bouw-CAO geen probleem. En ook de werkgever van zijn vrouw betaalt mee. Financiering door drie partijen dus: de werkgevers, de ouders en de overheid. Waarbij ik blijf hameren op het belang van de werkgeversbijdrage. Maar dan wel overal!

De openingstijden van scholen zijn vaak ook een probleem. Om drie uur gaat de school uit en wie werkt en geen naschoolse opvang heeft, zit met een probleem.
Ouders hebben dus in toenemende mate behoefte aan andere, verlengde schooltijden. En behoefte waar nog te weinig op wordt ingespeeld.

Dat geldt ook voor de tussenschoolse opvang. Het feit dat scholen nog steeds een lange middagpauze kennen, vaak anderhalf uur, heeft alles te maken met de traditionele kostwinnerssamenleving. Een aantal projecten, die hier vandaag hun resultaten tonen, laten kansrijke alternatieven zien voor andere schooltijden. Die veel meer aangepast zijn aan de wensen en behoeftes van ouders die werken en zorgtaken combineren. En rekening houden met de wensen van de kinderen. Kansrijke concepten. Klaar om in praktijk te brengen. De komende jaren zal er 100 miljoen euro beschikbaar komen uit het Europees Sociaal Fonds voor lokale tijdprojecten.

Terug naar vader en moeder en de kinderen. Naar de hectiek van alledag. Met betere, betaalbare opvang en flexibelere werk- en openingstijden is het al een stukje minder hectisch.

Wat kan ik nog meer doen?
Een goede levensloopregeling opzetten waarmee de individuele werknemer geld opzij kan leggen voor die perioden in het leven waarin er even tussenuit wil.

Deelnemen aan de regeling wordt straks een recht voor alle werknemers. Elke werknemer kan 12 procent van zijn brutojaarinkomen sparen. Ook werkgevers kunnen binnen het maximale bedrag bijdragen storten op de levenslooprekening van hun werknemers. In totaal kan de werknemer ruim twee brutojaarsalarissen sparen om tussentijds of aan het einde van de loopbaan verlof op te nemen. Na het opnemen van het tegoed of een deel daarvan kan weer verder worden gespaard tot het maximum van 210%.

Vooral jonge mensen zullen de levensloopregeling veel breder kunnen en willen gebruiken en veel meer in willen passen in hun loopbaan. Bijvoorbeeld voor een periode van scholing, zorg voor de kinderen of de ouders en mogelijk aan het einde van de loopbaan voor prepensioen. Ook dat biedt perspectief voor het gezin in mijn voorbeeld.

Het gaat dus om dagindeling, flexibilisering, arbeidstijden en levensloop.
Zij vormen, mits goed uitgewerkt, de basis voor een nieuwe sociale infrastructuur. En dat is geen luxe, maar een voorwaarde voor een goed functioneren van de Nederlandse economie.

En het gaat om cultuur.
Wist u dat allochtone Nederlanders als Marokkanen en Turken aanzienlijk meer ontspannen met tijd omgaan en daardoor veel minder problemen hebben? Daarover straks meer in één van de lezingen die u kunt bezoeken over het onderzoek naar tijdsbeleving onder allochtone Nederlanders.

In onze samenleving is hoe dan ook een aanpassing nodig van onze soms traditionele manier van omgaan met tijd. Een verruiming van het negen tot vijf model zonder nou direct te vervallen in een 24-uurs economie. Van nature zijn we in ons land geneigd te denken dat we onze zaken piekfijn op orde hebben. Maar vergelijken we de soms traditionele manier van met tijd omgaan met ontwikkelingen elders in Europa, dan valt er nog een wereld te winnen. Daar moeten we ons, als overheid en bedrijfsleven, samen voor inspannen.

Goethe zei ooit eens 'tussen nu en morgen ligt nog een hele tijd'. Ik ben geneigd te zeggen: vergeet het maar. Morgen is er eerder dan u denkt.
Daarom: laat u vandaag inspireren. Kom met voorstellen die bevorderen dat mensen bij de tijd blijven. En die meer mensen aan het werk helpen zoals jongeren, ouderen, vrouwen, allochtonen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Mensen die vaak nu nog aan de kant staan maar die we hard nodig hebben om in de toekomst - morgen eigenlijk al - alle vacatures te blijven vervullen. Maar ook om de kosten voor de sociale zekerheid en gezondheidszorg op te brengen.

Samen slaan we de handen ineen voor nieuwe tijden van onze samenleving.
Nieuwe tijden voor arbeid en zorg.
Er valt geen tijd te verliezen.
Ik wens u veel succes!

28 apr 05 10:02