Savantis


Vakcentrum Afbouw Rijen is open

Brabantse gezelligheid heerste er bij de opening van het nieuwe Vakcentrum Afbouw in Rijen op 22 april 2005. De zaal was tot de rand toe gevuld toen Hans Verschoor met zijn toespraak het spits afbeet. De wethouder van Gilze en Rijen, mevrouw Scheifes-Coenen, verrichtte de openingshandeling. Na de toespraken bezichtigden de aanwezigen het vakcentrum. Een muziekje, een hapje en een drankje zorgden voor geanimeerde gesprekken in de verschillende ruimtes.


---

Opening Geschiedenis Kampioen In herinnering Bewoners

Mogelijkheden

Opening

De wethouder van Gilze en Rijen, mevrouw Ingrid Scheifes-Coenen, heeft op 22 april 2005 het nieuwe vakcentrum geopend. Ze werd eerst in een witte jas gehuld en moest een met sjablonen aangebrachte tekst Vakcentrum Afbouw Rijen' aanvullen met het woord OPEN'. Jeffrey Goossens, kampioen stukadoren , hielp haar daarbij.

Mevrouw Scheifes noemde het nieuwe vakcentrum een aanwinst voor de gemeente. Ze vindt het fantastisch dat jongeren hier een beroepsopleiding kunnen volgen.

terug naar boven

Kampioen

Tijdens de openingsbijeenkomst huldigde NOA-voorzitter Jan van de Kant de kampioen stukadoren Jeffrey Goossens. Jeffrey was op 5 maart bij de Skills Masters in Rotterdam. Hij werd door een deskundige jury tot beste jonge stukadoor van Nederland uitgeroepen. Daarom kreeg hij voor een jaar de Dirk Markwat Trofee mee naar huis. Omdat hij in het nabij gelegen Sint Willebrord woont, zal hij nog vaak in het nieuwe Vakcentrum Afbouw in Rijen te vinden zijn. Om les te krijgen en zijn vakdiploma's te halen.

terug naar boven

Geschiedenis

Een vakcentrum Afbouw in de regio West-Brabant en Zeeland was een lang gekoesterde wens van de sector. Deze wens werd zo'n drie jaar geleden voor het eerst hardop uitgesproken door de NOA-leden Thuur Bakkers en Leo Schraven en had een sneeuwbaleffect naar het ROC Zadkine, het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Stukadoren Zuid en uiteindelijk ook naar Savantis. Dat vakcentrum zou er komen en is er gekomen. Met vereende krachten werd het gebouwd, in hartje Rijen, vlakbij het station. Het maakt deel uit van een complex waar gewerkt, geleerd en gewoond wordt. Twaalf appartementen, een apotheek, een wijkcentrum en het vakcentrum zijn allemaal in het gebouw aan het Anne Frankplein 11 te vinden.

terug naar boven

In herinnering

De initiatiefnemers van het nieuwe Vakcentrum Afbouw in Rijen waren Thuur Bakkers en Leo Schraven, bestuursleden van de NOA-afdeling West- en Midden-Brabant. Helaas heeft Thuur Bakkers de opening niet meer mee kunnen maken, omdat hij anderhalf jaar geleden overleed.

Om hem te eren heeft de NOA-afdeling een beeld laten maken dat een prominente plaats in het centrum zal krijgen. Tijdens de openingsbijeenkomst op 22 april 2005 werd dit beeld onthuld.

Het was doodstil in de zaal toen Leo Schraven samen met Lia Bakkers, de echtgenote van Thuur de NOA-vlag van het beeld afhaalde.

terug naar boven

Mogelijkheden

Het Vakcentrum Afbouw in Rijen heeft veel mogelijkheden. Het bestaat uit twee verdiepingen. Beneden zijn er zo'n dertig identieke praktijkplaatsen en is er een ruimte voor de gevorderde leerlingen om een koof, een schouw, een ronde wand of een ander moeilijk object te bewerken. Boven is het praktijklokaal voor de wand- en plafondmontage en het vloerenleggen. Ook zijn daar twee theorielokalen, een computerlokaal, een vergaderzaal en een kantine. Het vakcentrum is gemakkelijk met openbaar vervoer te bereiken want het ligt op zo'n dertig meter van het NS-station.

terug naar boven

Bewoners

Het Vakcentrum Afbouw in Rijen heeft veel bewoners. Allerlei organisaties die wat voor de sector Afbouw betekenen, vinden er onderdak. Het is de bedoeling dat het Vakcentrum Afbouw in Rijen het kloppend hart wordt van de hele afbouwsector in West-Brabant en Zeeland.

Savantis organiseert er scholings- en cursustrajecten voor de Afbouw in de breedste zin van het woord. Vaktechnisch, theoretisch, één avondje of zes weken lang, voor werknemers, werkgevers, zelfstandigen of werklozen.
Heeft u belangstelling voor zo'n traject, vraag dan de cursuscatalogus Afbouw aan of informeer telefonisch (0182 64 11 11).

Het ROC Zadkine heeft in het Vakcentrum Afbouw in Rijen een dependance geopend, specifiek voor stukadoren. Leerlingen kunnen er terecht voor de opleidingen op niveau 2 en 3. Wil je stukadoor worden, neem dan contact op met het ROC Zadkine , sector techniek.

De NOA West- en Midden-Brabant gaat vanuit het nieuwe vakcentrum opereren.

Het ROC Aventus geeft straks de opleidingen voor de plafond- en wandmontage ook in Rijen. In het zuiden zijn veel plafond- en wandmontagebedrijven, dus de behoefte aan opleidingscapaciteit voor deze afbouwtechniek is groot.
Heb je belangstelling voor de opleiding tot monteur wand- en plafondsystemen, neem dan contact op met het ROC Aventus , of vraag de studiegids aan bij Savantis.

Het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Stukadoren Zuid (SPSZ) heeft in Rijen een mooie thuisbasis gekregen. Het begeleiden van leerlingen zal van daaruit worden georganiseerd.

Ook de Studieclub houdt in het vervolg haar bijeenkomsten in Rijen.